fallback

Общо 43-ма държавни служители осъдени за корупция през 2007

Над 800 чиновници минали курс по антикорупция, а на местния вот стойността на всички суми за купуване на гласове се изчислява на 150 млн. лв.

11:49 | 17.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

През настоящата година са осъдени за корупция 43-ма държавни служители, като 27 от тях са с влязла в сила присъда. Това съобщи министърът на вътрешните работи Румен Петков по време на отрито заседание на Комисията за превенция и противодействие на корупцията към Министерски съвет (МС), Петков е председател на комисията. За периода от 1 юли до 30 ноември тази година са образувани общо 209 нови досъдебни производства за корупционни престъпления, каза Румен Петков. Той конкретизира, че в цялата държавна администрация за годината са уволнени във връзка с корупционни действия 131 служители, като 41 от тях са от МВР. Целите, които си поставя комисията през следващата година, са извършване на планови и внезапни проверки на работата на служителите на администрацията и изпълнителната власт, ефективно прилагане на механизма за проверка на имуществените декларации на висши държавни служители, свеждане до миниум на корупционния риск при обслужване на гражданите на границите, проверки на несъответствията на начина на живот и доходите на високопоставени длъжности лица и др. Присъстващият на обсъждането омбудсман Гиньо Ганев отбеляза, че според него трябва по-скоро да се приеме закона за лобизма, който по думите му ще ограничи политическия лобизъм. Министърът на държавната администрация Николай Василев пък съобщи, че до момента 809 държавни служители са минали курс по обучение по антикорупция. Председателят на главния инспекторат към МС Николай Георгиев отбеляза, че в резултат на проверки и подаден сигнал е установено, че има корупционни практики при осъществяването на контрол върху закупуването на течни горива от страна на Държавната агенция по метрология и технически надзор. Въпросът е отнесен до премиера и ресорните министри и ръководителя на агенцията. Ръководителят на агенцията Олга Манапова е предложена за дисциплинарно уволнение.

Установени са също корупционни практики при осиновяване на български деца от чужденци. Бил е подаден сигнал за корупция и срещу председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Константин Шушулов, но този сигнал не се е потвърдил. В процеса на обсъждането вътрешният министър посочи, че във връзка с купуването на гласове на местния вот тази година се говори за „похарчени“ суми от общо 150 млн. лв., но те не са потвърдени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:18 | 04.09.22 г.
fallback