fallback

Преглед на печата за 17 декември

08:00 | 17.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Инвестициите на пенсионните фондове може да бъдат улеснени в. Дневник На пенсионните фондове може да се позволи да участват в първични публични предлагания, ако бъдат приети предложенията за промени в Кодекса за социално осигуряване. Това съобщи заместник-председателят на Комисията за финансов надзор Бисер Петков. При сегашните разпоредби на фондовете не е позволено да записват акции при първични публични предлагания (IPO), но представители на фондовия пазар неофициално коментират, че повечето дружества заобикалят забраната, като записват книжа чрез други инвеститори. Преди дни в интервю пред "Дневник" Петков съобщи, че КФН планира да предложи увеличение на лимитите за инвестиции в акции. Става дума за задължителните универсални и професионални схеми, за които в момента кодексът определя максимум 20% от стойността на активите им да бъдат инвестирани в акции. Предложението на асоциацията на пенсионните дружества (БАДДПО) е лимитът за вложения в акции да се качи до 30%, като в тези граници да бъдат и книжа, предложени при първични предлагания.
 
От регулатора искат при увеличения лимит да се уточни, че акции, предлагани при първични предлагания, не трябва да превишават 5 на сто от активите на фонда. Така ще се получи ограничението максимум 25 на сто от активите да бъдат в акции, приети за търговия на регулиран пазар, и още до 5 на сто да бъдат инвестирани при първични публични предлагания.
 
Фирменият регистър тръгва в пакет със схеми за измами в. Дневник Седем работни дни преди старта на новия търговски регистър започнаха да валят опасения за ветрило от възможности да злоупотреби чрез него. Според корпоративни адвокати вече има създадени цели мозъчни тръстове, чиято единствена цел е да се възползват от недостатъците му, за да извлекат облага - най-вече чрез "кражба" на фирми с цел изнудване или завземане на имуществото им. Други предупреждават, че пускането без клауза за отговорност на частни фирми до оригиналните документи на един от най-важните архиви в държавата - фирменият, може да доведе до изчезването на някои от тях и "замитане на следите".
 
От Министерството правосъдието и подчинената му Агенция по вписванията, които отговарят за реформата, не отрекоха вероятността за злоупотреби, но това няма да попречи отлаганият няколко пъти регистър да заработи "на всяка цена" от 2 януари. А министърът на правосъдието Миглена Тачева дори заплаши с оставка, ако се стигне до ново забавяне. При това положение може да се очаква, че заедно с регистъра ще бъде даден старт и на употребата на оставените ниши за измами. Една от забелязваните от пръв поглед е свързана с кражбата на фирми. Проблемът произтича от въвеждането на национална уникалност на фирмените наименования. В момента компаниите имат уникално име само в рамките на района на окръжния съд, в който са регистрирани. Затова съществуват компании с едно и също име в различни райони на страната. От 1 януари обаче Законът за търговския регистър изисква всички фирми да се пререгистрират до края на 2010 г. Дружествата с еднакви имена или трябва доброволно да ги променят в срок от два месеца, или Агенцията по вписванията ще добави към наименованието им града, в който са регистрирани. Без винетки след година
в. Сега
Винетните такси най-вероятно ще отпаднат от 1 януари 2009 г. Това обяви министърът на регионалното развитие. Причината е, че България се готви да въведе платено пътуване по магистралите, пояснява Асен Гагаузов в интервю за "Труд". Като член на ЕС страната ни трябва да спазва европейските правила, а те не допускат шофьорите да плащат едновременно и винетни, и тол такси за ползване на републиканските пътища. Първата платена магистрала у нас ще е "Тракия". Според строителния министър събирането на тол такси по аутобана, който ще бъде даден на концесия, ще стартира от 1 януари 2010 г. "Марица" и "Хемус" щели да се строят с държавни пари и затова щели да останат безплатни. Декларациите за данъци с шифър
в. Стандарт
 
Баркод като на стоките в магазина ще има на новите данъчни декларации, които ще попълваме през 2008 г. Шифърът ще съдържа цялата информация от документа за получените доходи и дължимите данъци. Това съобщи Боряна Георгиева, шеф на дирекция "Обслужване" в Националната агенция за приходите, на семинар в Банско. Системата е проста, но ще улесни и хората, и администрацията. На сайта на НАП в интернет ще има електронни декларации. Те ще се попълват направо в компютъра, който веднага ще проверява дали изчисленията са верни. Тези декларации ще може да се разпечатат, при което върху тях ще се изписва специален баркод. След подаването на декларацията данъчните ще ги разчитат с машини и обработката им ще става много бързо. Така, ако човек е ползвал облекчения и данъчните имат да му връщат пари, ще може да си ги получи много бързо. Разбира се, ще се запази и старата възможност декларацията да се вземе от офис на НАП, да се попълни ръчно и да се подаде.
 
През 2008 г. формулярите за годишните доходи ще се подават до 30 април. В същия срок ще трябва и да се плати налогът. 5% отстъпка ще се ползва, ако това се направи до 10 февруари. Хората, които през миналата година са обявили в декларацията си имейл за връзка, ще получат в него копие от новите декларации. Те ще могат да се разпечатат и подадат. Формуляри ще има и в офисите на НАП, и на сайта на агенцията.
 
Спор между кабинета и общините вдига още данъците
в. Сега
 
Кметове заплашиха да накажат данъкоплатците заради неразбирателствата си с правителството и парламента.  "При този бюджет за 2008 г. и при този Закон за местните данъци и такси единствената ни алтернатива е да вдигаме налозите", смята Националното сдружение на общините в България, което заседава извънредно през уикенда. "Общините са достатъчно богати," контрира финансовият министър Пламен Орешарски.
 
В специална декларация сдружението на общините настоява до Нова година кабинетът да отпусне 140 млн. лв. от излишъка за общините, а парламентът да поправи проектозакона за бюджет 2008 и да се даде отсрочка от половин година за въвеждането на делегираните бюджети за училищата, които не са готови да работят по тази система.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:46 | 26.08.22 г.
fallback