fallback

Девет компании получиха приза „Инвеститор на годината 2007“

Тази година чуждестранните инвестиции в България ще надминат 5 млрд. евро

20:01 | 14.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Всички наградени си тръгнаха от церемонията с по една бронзова статуетка. Снимка: БАИ

Девет компании, едни от най-големите инвеститори в страната ни през 2007 г., получиха приза „Инвеститор на годината 2007“, определен от Българската агенция за инвестиции (БАИ). По време на официално връчване на наградите в петък вечерта организаторите подчертаха, че в случая фирмите не са класирани по определен признак, а са равнопоставени.
Солвей Соди АД заедно с дъщерната си фирма Девен АД е инвестирала през изтичащата година в страната ни близо 117 млн. лв. Солвей Соди е един от най-големите заводи за производство на калцинирана сода, а Девен АД произвежда електроенергия и топлоенергия за технологични нужди.
Медодобивният комбинат Кумерио Мед АД се очаква общо да вложи 79 млн. евро до средата на следващата година за изграждането у нас на новата си рафинерия за катодна мед.
Шнайдер Електрик България ЕООД се награждава за инвестицията си в електротехническата промишленост, като през настоящата година за производствена сграда са вложени 4,8 млн. евро, а за мощности ще бъдат вложени общо тази и следващата година 6,4 млн. евро. Производството на фирмата до 2009 г. ще се разшири с още три поточни линии. Монтюпе АД е отличена заради изграждането на завод за алуминиеви сплави за автомобилната индустрия в Индустриален парк Русе. През първата фаза на проекта до средата на 2009 г. ще бъдат инвестирани над 30 млн. лв., а цялата инвестиция ще надхвърли 50 млн. евро. Това ще е седмият завод на френската компания майка в света, като останалите са във Франция, Обединеното Кралство, Испания, Канада и Мексико. Немската фирма Софтуер АГ, която е един от лидерите на пазара на високи технологии, получава награда за инвестициите си през годината в размер на 1 млн. евро, като във фирмата работят 50 служители. Асарел Медет АД се очаква до края на годината да направи инвестиции в страната ни за общо над 40 млн. лв. Фирмата произвежда над 50% от медта в България и обработва над 13 млн. тона медна руда годишно. Ситигаз България ЕАД е отличено заради инвестициите си в енергийната инфраструктура на региона Тракия. Фирмата е изградила газоразпределителна мрежа в 28 общини с обща дължина 150 км. Либхер Марица ЕООД, дъщерна на германския концерн Либхер, получава приз заради инвестициите си в производството на битовото машиностроене. Досега вложените средства са на обща стойност 58,5 млн. лв., а след завършването на втория етап от новото хале на завода в България се очаква да достигнат 70 млн. лв. Едуардо Миролио АД се награждава заради инвестицията си в размер на 84 млн. лв. за периода 2006-2007 г. за изграждане на текстилна фабрика в Ямбол, като теренът, върху който е построено предприятието е собственост на самия Едуардо Миролио. Фирмата произвежда 35 хил. тона боядисана прежда на ден. По време на връчването на наградите министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров съобщи, че към края на октомври тази година чуждестранните инвестиции в България достигат 4,68 млрд. евро, като се очаква до края на годината да надминат 5 млрд. евро. Това означава, че спрямо миналата година размерът на чуждите инвестиции у нас е с близо 1 млрд. евро повече. По думите на Димитров, който нарече България „инвестиционен хит за 2007 г., към момента чуждите инвестиции покриват 102,6% от дефицита по текущата сметка. По официални данни към месец март тази година България е девета в света по привлекателност за чуждите инвестиции и първа в Европа, каза още икономическият министър. Според него „стабилният ни икономически растеж може евентуално да бъде заплашен на най-общо казано от три фактора“ – при глобална икономическа дестабилизация или криза, при дестабилизация от нашия регион, която по-скоро може да бъде политическа и оттам да се отрази и на икономиката, а също така е възможно и ние сами да си причиним вътрешна дестабилизация.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:38 | 03.09.22 г.
fallback