fallback

НДСВ против долната граница за местните данъци, според БСП са твърде ниски

Общинските съвети вече ще могат да определят различни размери на патентния данък за една и съща дейност в различни райони на общината

11:17 | 14.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Според депутати от НДСВ не би трябвало със закон да се поставя долна граница на размера на местните данъци и такси, определяни от Общинските съвети. Това каза пред журналисти в парламента депутатът от НДСВ и бивш министър на финансите Милен Велчев след окончателното гласуване от Народното събрание на измененията в Закона за местните данъци и такси. Велчев подчерта, че депутатите от НДСВ са гласували против приетия текст, който забранява на Общинските съвети за всяка следваща година да могат да определят местни данъци и такси, които да са по-ниски от тези за изтеклата година. Според същия текст в закона размерът на даден местен данък не може да се различава повече от два пъти в рамките на цялата страна. Велчев допълни, че НДСВ ще продължава да настоява за нови изменения в закона, за да се премахне долната граница за местните данъци и такси, тъй като според него общините, които са в добро финансово състояние, могат да си позволят да намаляват местните данъци и такси, с което пък се привличат повече инвестиции.

По думите на Велчев мотивите на депутатите от БСП за поставяне на долна граница на местните данъци и такси са, че в сравнение с другите страни от ЕС нашите местни данъци и такси са ниски.

Според вече гласуваните текстове на Закона за местните данъци и такси Общинският съвет ще може да определя различен размер на патентния данък за една и съща дейност в различни населени места на територията на дадена община, а също така, ако прецени, и в различните зони на дадено населено място. Критериите за разграничаването на размера на патентния данък би трябвало да бъдат местоположението на населеното място, неговата големина, броят на населението, развитието на икономиката, а също така дали дадената дейност има сезонен или постоянен характер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:55 | 03.09.22 г.
fallback