fallback

Приеха окончателно намаляването на данъка върху дивидента от 7 на 5 на сто

Както и досега данъчно задължените лица ще правят месечни или тримесечни авансови вноски за корпоративния данък

13:05 | 13.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Данъкът върху дивидента се намалява от 7 на 5 на сто, реши парламентът, който прие на второ четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане. В мотивите на правителството, вносител на законопроекта, се посочва, че намаляването на този данък ще доведе до увеличаване на възвръщаемостта от направените инвестиции, което от своя страна ще насърчи инвестирането в икономиката.
Както и досега данъчно задължените лица ще правят месечни или тримесечни авансови вноски за корпоративния данък. Според приетите промени авансови вноски няма да правят данъчно задължените лица, чиито нетни приходи от продажби не превишават 200 хиляди лева. От авансови вноски са освободени и новоучредените данъчно задължени лица за годината на учредяването им, с изключение на тези, възникнали в резултат на преобразуване по Търговския закон.
Запазва се досегашният режим на облагане на хазартните игри, реши още парламентът. Депутатите отхвърлиха предложението на Министерския съвет за промяна на данъчната основа и на реда за внасяне на данъка върху хазарта.
С това народните представители приеха, че хазартните дейности от тото и лото, залагане върху резултати от спортни състезания и случайни събития ще продължат да се облагат с данък върху хазартната дейност, който е окончателен, а ставката на данъка се запазва в размер на 10 на сто. Данъчната основа за определяне на данъка върху хазартната дейност е стойността на направените залози за всяка игра. Данъчно задължени лица са организаторите на хазартните игри тото и лото, залагане върху резултати от
спортни състезания и случайни събития.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:59 | 08.09.22 г.
fallback