fallback

Димитров: Дефицитът по текущата сметка може да бъде стабилизиран на 21%

През юли в интервю за Investor.bg Петър Димитров заяви, че негативните му прогнози за дефицита в края на годината са за 24%

18:08 | 12.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Дефицитът по текущата сметка може да бъде стабилизиран на 21% в края на годината, като същевременно се очаква значителният растеж на директните чуждестранни инвестиции да продължи и през следващите години. Такова становище е изразил министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров по време на провежданата днес „кръгла маса” организирана в София от Economist Conferences, съобщиха организаторите. По последни обявени от БВП данни дефицитът по текущата сметка към септември възлиза на 13,8% от БВП, а в интервю за Investor.bg през юли Димитров заяви, че негативните му прогнози за дефицита в края на годината са за 24 на сто от БВП. Министърът посочва като приоритети за икономиката на страната развитието на инфраструктурата, енергетиката, комуникационните и информационни технологии. 

Председателят на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС) Пламен Вачков е подчертал по време на форума важността на информационните технологии за запазване и засилване на икономическия растеж и особено за повишаване производителността на труда.  

По думите на министъра на финансите Пламен Орешарски основна цел за бъдещето ще е запазването на относително високите нива на икономически растеж. Според управителя на БНБ Иван Искров пък от гледна точка на БНБ първата година на членство ни в ЕС е била по-успешна от очакваното.  

„От гледна точка на инвеститорите, основният проблем в България е в непредвидимостта на реформите в данъчната система. И пример за това е, че промените на акциза върху тютюна, които влизат в сила от 1 януари 2008 г., все още чакат да бъдат гласувани в парламента.” Такова мнение по време на „кръглата маса” е изразил Константин Фьодоров, вицепрезидент на JT International Belarus&Export Markets. 

Главният изпълнителен директор на „Кремиковци” Александър Томов, от своя страна, по време на обсъжданията е изразил увереност, че „предприятието ще се превърне в модерен и търговски стабилен металургичен завод, а районът около него ще се трансформира във високотехнологичен парк”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:20 | 04.09.22 г.
fallback