fallback

Цветелина Бориславова: Логично е СИБанк да бъде отписана от БФБ-София

КВС предложи една много конкуретна цена, каза още Бориславова на пресконференция днес

12:39 | 12.12.07 г.

Логично е СИБанк да бъде делистната от БФБ-София, поради това, че новият собственик KBC има дългосрочни намерения, каза на пресконференция днес Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет на банката.

„Ние сме стратегически инвеститор, развиваме бизнеса който придобием в дадена страна, което означава, че по принцип сме тук завинаги“, заяви Ян Ванхейвъл, главен изпълнителен директор за Централна и Източна Европа към КВС Group.

СИБанк има добре развита клонова мрежа, което е предпоставака за развитие на банково-застрахователните услуги, каза още Ванхейвъл.

КВС оцени представянето на СИБанк като изключително високо и предложи една много конкуретна цена, каза Бориславова. От КВС изразиха намерение да оперират и в областта на асет мениджмънта, като са възможни два варианта – чрез придобиване на местна компания или създаване на собствено управляващо дружество, стана ясно още на днешната пресконференция.

През следващите месеци KBC и мениджмънтът на СИБанк ще се фокусират върху оптимизирането на клоновата мрежа, ще въведат банковото застраховане със ЗПАД ДЗИ, придобита от KBC по-рано тази година. Плановете на двете институции са да бъдат оптимизирани или установени определени бизнес линии като управление на активи, частно банкиране, лизинг на автомобили и сделки с ценни книжа.

В началото на месеца КВС придоби около 90% от капитала на СИБанк за сумата от 711 млн. лв.

През януари KBC Insurance NV, дъщерно дружество на белгийската финансова институция KBC, придоби 70% от капитала на застрахователната компания ДЗИ.

От началото на днешната търговска сесия до момента акциите на СИБанк регистрират спад от 3,03% до 107 лв. за брой.

Свързани компании:

ТБ СИБанк АД - свалена от търговия(5EC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:23 | 04.09.22 г.
fallback