fallback

Приходите във вътрешната търговия нарастват с 4 на сто за януари-октомври

Търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили реализира най-висок ръст – 12,3%

11:38 | 12.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Индексите на нетните приходи от продажби за периода януари-октомври 2007 г. в сектор “Търговия, ремонт и техническо обслужване на автомобили и мотоциклети, на лични вещи и стоки за домакинството” реално нарастват с 4,1% в сравнение със същия период на предходната година по предварителни данни, съобщиха от Националния статистически институт (НСИ).
С изпреварващи темпове се развива търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили, като реализира най-висок ръст – 12,3%. От съставните дейности по-високо от средното увеличение отбелязва търговията с автомобили и мотоциклети – 18,2%, а по-ниско - търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали – 5,6%. Двете дейности имат близки относителни тегла и заедно създават над 97% от стойността на приходите.
Търговията на дребно отчита положителен темп от 6,5%, като от структуроопределящите съставни дейности по-голям ръст се наблюдава при търговията с текстил, облекло и обувки – 10,6%, търговията с фармацевтични и медицински стоки – 8,1%, търговията със стоки за домакинството и битова техника – 7,0%, и търговията с храни, напитки и тютюневи изделия – 6,9%.
Отрицателен темп (-2,0%) отбелязва единствено търговията на дребно, извършвана извън магазините, което оказва незначително влияние върху общия индекс поради ниския относителен дял - под 3% от обема на приходите.
При търговията на едро увеличението е едва 2,1%, но дейността формира над 70% от нетните приходи за търговския сектор и е определящ фактор при изчисляване на общото нарастване.
През октомври 2007 г. нетните приходи по съпоставими цени нарастват с 2,3% спрямо съответния месец на 2006 г. в резултат на увеличението във всички основни дейности. По-висок ръст е отчетен при търговията с автомобили и горива – 10,2%, а търговията на дребно и търговията на едро отбелязват близки положителни темпове - съответно 2,3 и 1,0%.
Нетните приходи при осигурена съпоставимост нарастват и спрямо предходния месец – 3,5%, което също се дължи на трите основни търговски дейности, като увеличението отново е най-голямо при търговията с автомобили и горива – 6,1%. От съставните структуроопределящи дейности положителните темпове варират в границите между 7,0% при търговията с автомобили и мотоциклети и 2,6% при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки. На нивото на септември остава единствено търговията на дребно с храни, напитки и тютюневи изделия.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:30 | 17.08.22 г.
fallback