fallback

Общинските съвети ще могат да определят кредитите си за капиталови разходи

Складирането на акцизни стоки включва съхраняването на акцизни стоки под режим отложено плащане на акциз в данъчен склад за складиране

18:27 | 11.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

От следващата година общинските съвети да могат да определят размера на бюджетните кредити за финансиране на текущи и капиталови разходи в местните дейности, предвиждат предложените изменения в Закона за общинските бюджети, които се очаква да бъдат гласувани на второ четене на днешното извънредно заседание на парламента.

Въпросните средства са включени в разходната част на общинските бюджети (вкл. разходите за лихви и комисиони) и ще бъдат разпределяни по видове дейности.  

Плащането на главниците по общинския дълг се предвижда да бъде заложено в бюджетното перо за финансиране на дефицита. Законодателните промени са свързани с увеличаване на финансовата самостоятелност на общините, приета с последните поправки в Конституцията. 

Очаква се също днес да бъдат гласувани от парламента окончателно и измененията в Закона за акцизите и данъчните складове. Според последната редакция на част от текстовете, акцизът на безоловния бензин се повишава от 635 лв. на 685 лв. за 1000 л, на газьола – от 535 лв. на 600 лв. за 1000 л, а на керосина – от 485 лв. на 535 лв. за 1000 л.

Освен това в закона изрично се допълва изискването, че върху бандерола на тютюневите изделия трябва да е посочена и продажната цена, а при ръчно свитите пури – и броят на късовете в опаковката, както и цената на една пура. Досега тези изисквания се регламентираха с подзаконови актове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:37 | 20.08.22 г.
fallback