fallback

Преглед на печата за 11 декември

08:13 | 11.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

"Хилд" замразява дейността си

в. Новинар

"Хилд\" е прекратила сключването на договори с възрастни хора. Това обявиха вчера от ръководството на компанията. \"Хилд\" трябва да получи застрахователен лиценз, преди да поднови дейността си. Едва тогава ще може да предлагат рента срещу прехвърляне на собствеността на недвижими имоти на възрастни хора. В момента компанията провежда консултации с държавни институции, както и с частни консултанти, уточни Джеф Ули, председател на борда на директорите на групата “Хилд”. Компанията прекрати подписването на договори след промените и със сигурност ще се съобрази с тях.

АЕЦ "Белене" може да се строи най-рано от 2009 г.

в. Сега

Въпреки положителното становище на Европейската комисия за изграждането на АЕЦ "Белене", дадено миналата седмица, строежът на атомната централа може да започне най-рано през 2009 г. Това заяви вчера шефът на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев. Едва след като НЕК намери кредитиране за начинанието, компанията трябва да внесе техническия проект в АЯР за одобрение. Тези процедури по закон траят минимум 9 месеца, така че агенцията не може да се произнесе преди началото на 2009 г., каза Цочев.

Дори общината и държавата не плащат на "Топлофикация"

в. Дневник

Освен гражданите големи длъжници на "Топлофикация - София" са общината и държавата, оплака се в понеделник на общински съвет шефът на дружеството Петко Милевски. Бюджетни организации дължат на фирмата 1.7 млн. лв., от които близо половината са дългове на общината, уточни той. "Топлофикация" има 169 млн. лв. несъбрани вземания. В сравнение с 2006 г. събираемостта е спаднала с 10-12%. Причината според ръководството на "Топлофикация" е лошият имидж на дружеството. В тази връзка бившият директор на БНР Поля Станчева, която сега е общински съветник от ГЕРБ, обеща помощ за положителна PR кампания.

Български превозвачи без шанс за морската линия Варна - Кавказ

в. Дневник

Споразумението за изграждане на директна морска връзка между Варна и руския порт Кавказ ще бъде подписано до броени седмици, съобщи във Варна по време на посещението на зам.-председателя на Европейската комисия и комисар по транспорта Жак Баро транспортният министър Петър Мутафчиев. Когато споразумението стане факт, ще пристъпим към избора на превозвач по релацията. Ограничения пред желаещите няма да бъдат поставяни, заяви Мутафчиев. Дори и да не бъдат изрично записани, ограничения пред превозвачите ще има, коментираха представители на морския бранш. Причината е дълбочината на кея в порт Кавказ. Тя е едва 6 м. Това предполага, че корабите, които ще обслужват линията, трябва да бъдат или малки фериботи, или кораби от типа "море-река" с ниско газене. С такива обаче българските превозвачи не разполагат и това на практика им отрязва възможността да извършват превозите.

Само 31% от българските фирми имат интернет страници

в. Дневник

През 2007-ма около 94% от предприятията в Европейския съюз имат достъп до интернет, което е с 2% повече от 2006, показва изследване на Евростат. От 27-те страни-членки, както и Норвегия и Исландия, България е на предпоследно място в класацията, тъй като само 75% от предприятията имат достъп до интернет. Единствено Румъния има по-нисък процент – 58%. Най-голям достъп до интернет има във Финландия (99% от предприятията са свързани със световната мрежа), следвана от Словакия (98%), Белгия, Дания и Австрия (с 97%).

Общински шеф присвоил 600 000 лв.

в. Новинар

Христоско Вретенаров, управител на общинската фирма “Трамкар”, която ремонтира и произвежда трамвайни мотриси, е разследван за източване на над 600 000 лв. Образувано е досъдебно производство срещу него за длъжностно присвояване в големи размери, уточни шефът на Софийска градска прокуратура Николай Кокинов. Сигналът след като екип на общината и прокуратурата е проверил “Трамкар” и установил липсата парите. Сумата обаче може да надхвърли 1 млн. според началника на Столичния инспекторат Гален Ганчев.

Румънци пазаруват масово у нас за Коледа

в. Сега

След като цяло лято държавата винеше румънците за скъпотията по магазините ни, с идването на Коледа съседите ни от север отново започнаха да пазаруват у нас и в Украйна. Според информация на ИТАР-ТАСС стоките в Румъния са поне с 20% по-скъпи от тези в Украйна, а дори натрупаната инфлация в България от над 13% т.г. не е успяла да вдигне цените до нивата им в Румъния. В Русе северните ни съседи купуват главно хранителни стоки, а също и обувки, дрехи, битова техника и дори строителни материали. Поскъпването на живота в Румъния на годишна база е от 6.8% и идва главно от по-високите цени на храните.

"Порше център" стана бизнес сграда 2007

в. Стандарт

"Порше център" стана бизнес сграда на 2007 г. Призът беше връчен на церемония в Народния театър "Иван Вазов". За "Сграда на годината" и отличник в категорията "Ваканционен хотел" беше избран балнеохотел "Поморие". Статуетката връчи строителният министър Асен Гагаузов. Най-хубава жилищна сграда е "Секвоя" в София. Призът за градски хотели е за "Модус", Варна. "Емералд" в Равда е №1 сред ваканционните комплекси.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:10 | 19.08.22 г.
fallback