fallback

Търговският дефицит за деветмесечието с ръст от 36% на годишна база

За деветте месеца на 2007 г. са изнесени стоки за 19 млрд. лева и са внесени за 30,4 млрд. лв.

18:09 | 10.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Външнотърговското салдо на България към края на деветмесечието е отрицателно и възлиза на 11,39 млрд. лева, което представлява ръст от 36,2% на годишна база, показват предварителните данни от статистиката на Националния статистически институт. По цени FOB/ FOB* отрицателното салдо възлиза на 9,9 млрд. лв.

Предварителните оценки за търговската активност през деветмесечието на 2007 година показват, че тенденцията за ръст на стокообмена спрямо предходната година се запазва. В сравнение с първите девет месеца на предходната година увеличението е с 14,3%, а като абсолютна стойност стокообменът достига 49 млрд. лв.

Отношението на стойностния обем на износа към стойностния обем на вноса (т. нар. степен на покритие) е все още ниско - 62,5% и е под нивото на съответния период на предходната годината с над 5 пункта.

За деветте месеца на 2007 г. са изнесени стоки за 19 млрд. лева. Спрямо същия период на 2006 г. износът се увеличава с 9%. От началото на годината са внесени стоки (по цени CIF) за 30,4 млрд. лв. Спрямо деветте месеца на 2006 г. вносът през 2007 г. се е увеличил със 17,8%.

Както през последните години, така и за деветте месеца на 2007 г. като основни партньори на България при износа се налагат Турция, Италия, Германия, Гърция и Белгия, се казва още в съобщението на НСИ. Като значими наши партньори се очертават и Франция, Румъния, Сърбия, Испания и САЩ. Общо за тези 10 страни са изнесени над 66% от българските стоки.

При вноса през 2007 г. основни партньори на България са Русия, Германия и Италия. Стойността на внесените от тези страни стоки е над 1/3 от общия внос на България. Освен тези 3 страни значителен внос е реализиран и от Турция, Украйна, Гърция, Румъния, Австрия, Франция и Китай. От посочените 10 страни се формира около 70% от вноса на стоки в България.

И през настоящата година се запазва тенденцията основен търговски партньор на България да е Европейският съюз (ЕС). Стоките, които изнася България за ЕС, са 61% от общия износ, а внасяните стоки са 58% от общия внос. Търговското салдо на България с Европейския съюз е отрицателно и възлиза на 5,9 млрд. лева, което е почти с 2,3 млрд. лева повече от деветмесечието на 2006 г.

*Според съвместната методология на БНБ и НСИ износът на страната се отчита по цени FOB, а вносът - по цени CIF, като за нуждите на платежния баланс общият внос се преизчислява по цени FOB. FOB отчита само цената на стоките и транспорта до напускане на границата, докато CIF включва застраховка и доставка до купувача.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:19 | 13.09.22 г.
fallback