fallback

Бизнесът настоява за намаляване на таксите за преминаване на Дунав мост

Вследствие на увеличения стокообмен след приемането на двете страни в ЕС разходите за такси също силно нарастват

15:52 | 10.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Високите такси за преминаване на Дунав мост са наболял проблем пред българския бизнес, който бе поставен днес при откриването на регионален клон на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) в Ловеч, съобщиха от организацията.
Таксите на едно тежкотоварно МПС са в размер на 96 лв., събирани от българска страна, и 46 евро от румънска. Така общата сума за еднократно преминаване на товарен автомобил през моста възлиза на 94 евро (188 лева).
След влизането на България и Румъния в ЕС стокообменът между двете съседни държави нараства с неимоверни темпове, се казва в съобщението. В цифри изражението на ръста на българския износ към Румъния може да се онагледи с близо трикратното увеличение за една година на международните превози на товарния автомобилен транспорт между България и Румъния.
По данни на НСИ през първото тримесечие на 2006 г. количеството превозени товари е едва 16 300 тона, докато през същия период на 2007 г. цифрите нарастват близо трикратно на 49 300 тона. Тези факти показват какви разходи са принудени ежедневно да правят българските компании, изнасящи за Румъния, се казва в съобщението на КРИБ.
За разрешаването на този проблем КРИБ изпрати писмо до министъра на външните работи на България Ивайло Калфин. Искането на конфедерацията е изцяло подкрепено и от Българо-Румънската търговско-промишлена палата, която също изразява желание за незабавното разрешаване на проблема с високите такси за преминаване на Дунав мост.
На откриването на клона в Ловеч стана ясно още, че според представителите на КРИБ бюджетният излишък от 1,2 млрд. лв. трябва да бъде вложен за довършването на автомагистрала Хемус.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:22 | 13.09.22 г.
fallback