fallback

Орешарски иска увеличаване на дела на частното пенсионно осигуряване

Засилено внимание изисква увеличаването на пенсионната култура на потребителите

12:41 | 10.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Необходимостта от сериозно увеличаване на дела на частното пенсионно осигуряване посочи министърът на финансите Пламен Орешарски по време на дискусия по проблемите на пенсионната система в България, организирана от Икономическия и социален съвет, съобщи БТА.
Според Орешарски засилено внимание изисква увеличаването на пенсионната култура на потребителите и осигуряване на адекватно ниво на сигурност на инвестициите. В България са налице сериозни негативни демографски тенденции и по ключови демографски параметри България заема неблагоприятни позиции сред страните-членки на ЕС, припомни той.
През следващата година, в съответствие с увеличаването на осигурителния доход и инфлацията, се предвижда пенсиите да се осъвременят с 9,5 на сто, припомни социалният министър Емилия Масларова. По думите й въпросът е как тези проценти да бъдат разпределени - поравно, както досега, или да се увеличи тежестта на всяка година осигурителен принос.
Министър Масларова открои друг въпрос, по който трябва да се потърси консенсус - въпросът с така нареченото преизчисляване на пенсиите. Всички разчети за преизчисляване на пенсиите са показали, че ежегодното им индексиране е водило до постепенно доближаване на размера на първоначалните им стойности.
Осигурителната вноска е инвестиция в бъдещата стабилност и сигурност, а не осигурителна тежест или бреме, смята Масларова.
Тя заяви, че в рамките на две години са били осигурени средства за увеличаване на пенсиите 4 пъти и минималната пенсия се е увеличила с близо 50 на сто, а средната с повече от 30 на сто, като средната пенсия за 2008 г. ще достигне 200 лв. Равнището на осигурителните вноски за този период беше намалено с 9 процентни пункта, припомни министърът. Въведе се и нов механизъм за определяне на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, допълни Масларова.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:47 | 30.08.22 г.
fallback