fallback

Царевица се търси на борсата за пръв път от лятото насам

Бялото брашно в чували втора седмица леко поевтинява и вече се предлага на борсата за 734 лв./т при предишна цена до 750 лв./т

10:31 | 10.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Оферта за покупка на царевица от нова реколта през миналата седмица се появи за първи път тази година на Софийската стокова борса (ССБ), съобщиха за Investor.bg от борсата.
 
Офертата „купува” е при цена 460 лв./т*. Очаквания за оферти имаше още преди повече от месец, особено като се има предвид, че реколтата от царевица у нас тази година е около една трета от нормалната. В тази връзка експерти коментираха, че сделки вероятно ще се сключат при по-високи цени, близки до тези на пшеницата.
Офертите „продава” на пшеницата се задържат на досегашните си нива от 530-540 лв./т, (между най-високите в света), а бялото брашно в чували втора седмица леко поевтинява и вече се предлага на борсата за 734 лв./т при предишна цена до 750 лв./т. Засега сключени борсови сделки за хлебно зърно и брашно няма. По информация на запознати в страната единични сделки на едро с пшеница се сключват при цена от около 500 лв./т.
От две седмици насам продължава да е в сила офертата за продажба на сравнително голямо количество зрял боб с незабавна доставка при цена от 1 800 лв./т, но насрещни предложения за покупка няма.
Същевременно котировките на пшеницата на Чикагската стокова борса в края на предходната седмица са 320 долара/т, а на царевицата – 155 долара/т. На борсата в Унгария в края на миналата седмица пшеницата се е продавала за 467 лв./т (в левова равностойност), а царевицата – за 420,5 лв./т (в левова равностойност). Маслодайният слънчоглед на борсата в Будапеща вече достига 839 лв./т (повишение с 28 лв./т спрямо края на ноември), а цената на нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам се запазва същата спрямо 30 ноември – 1 470 долара/т.
 
*Всички посочени цени в лева са без включен ДДС
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:34 | 08.09.22 г.
fallback