fallback

Бюрокрация и тромави процедури са основните проблеми на общините

Сред основните проблем на столичната общинска администрация според самите служители на общината е децентрализацията

15:15 | 07.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Бързината на обслужване, бюрокрацията и тромавите процедури са основните проблеми на общинската администрация според гражданите и неправителствените организации, сочат резултатите от социологическо изследване, оповестено днес от Румяна Бъчварова от агенция "Маркет Линкс". Представянето на проучването беше направена в рамките на дискусията "Добро управление и организационна култура на местната власт в България" в Столичната община, съобщи БТА.
Изследването показва, че основният проблем на столичната общинска администрация според самите служители на общината са децентрализацията, законовите промени и съгласуваността им със законовите уредби.
От включените в изследването общини най-запознати с процедурата, по която се предоставят услугите на общинската администрация, са анкетираните жители в Козлодуй, Монтана, Пазарджик и Панагюрище (повече от 90 на сто). От анкетираните софиянци 68,9 на сто са отговорили положително на въпроса.
Интернет е предпочитаният и ползван канал за информираност относно услугите на общинската администрация, поясни Румяна Бъчварова.
Гражданите на София са непосредствено след гражданите на Кърджали по броя на посещенията си в общинската администрация за уреждане на конкретен проблем. В Кърджали средният брой е 4,7 посещения, а в София - 3,9. Под 2,5 пъти трябва да посетят общината, за да си свършат работата, живеещите в Козлодуй, Мездра и Монтана, а под 3,2 пъти - в Панагюрище, Пазарджик, Стара Загора и Велико Търново.
От направеното изследване в периода юли-август тази година е видно, че гражданите в Столичната община имат най-голямо доверие в кметската институция (20 на сто напълно й се доверяват), в
Общинския съвет (13 на сто), в местната полиция (20 на сто), а местният съд и медиите имат по 7% пълно доверие.
Най-високо е доверието към Общинския съвет (27 на сто) и към кметската институция (20 на сто) в район "Средец", а най-ниско - в район "Студентски" - само 7% от анкетираните там се доверяват напълно на кметската институция, а на Общинския съвет никой няма пълно доверие.
Между 5,6-5,7 се движи оценката на гражданите за работата на общинската администрация по отношение на работата с бизнеса, гражданските организации и условията на труд на служителите. Самите общински служители оценяват между 7,5 и 7,9 по десетобалната система работата си с гражданите и качеството на
обслужването им.
Според гражданите най-нисък е успехът на столичната администрация в управлението на общинските ресурси (2 на сто), а най-висок (9 на сто) - при изработването на дългосрочна стратегия за развитието на общината.
За 13 на сто от анкетираните граждани управлението на общината е прозрачно, а пет на сто определят администрацията като "открита към гражданите".
Според анкетираните най-важно е общината в столицата да има структура за вътрешен контрол върху администрацията и система за оценка и анализ на молби, жалби и сигнали на граждани. Представителите на неправителствените организации, медиите и бизнеса смятат, че най-необходима е институцията за
посредничество между общината и гражданите. Самата общинска администрация също е на мнение, че най-важно е съществуването на структура за вътрешен контрол върху нея, както и че общинските
служители трябва да бъдат назначавани след конкурс.
Публичността на отчетите за общинската собственост е изключително важна за гражданите и неправителствения сектор, но не е толкова важна за общинската администрация, сочи проучването.
Публичното обсъждане на проекта за общински бюджет е изключително важно за гражданите, неправителствените организации, медиите, бизнеса, а и за самите общински служители. От също толкова голямо значение е и публикуването на изпълнението на решенията на Общинския съвет.
Опазването на околната среда е изключително важно за трите анкетирани групи по отношение на възможностите за публично-частно партньорство.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:48 | 30.08.22 г.
fallback