fallback

ЕК одобри проекта "Белене", споразумение за строежа ще има до края на 2007

От икономическото министерство обявиха още, че природният газ може да поскъпне не с 33, а с 16 на сто

14:00 | 07.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

До края на годината ще бъде подписано окончателното споразумение между НЕК и Атомекспортстрой за строителството на АЕЦ Белене, обяви на специална пресконференция заместник-министърът на икономиката и енергетиката Галина Тошева. Това става възможно, след като Министерство на икономиката и енергетиката (МИЕ) е получило официално одобрение от Европейската комисия (ЕК) на проекта Белене. Предвижда се също до края на месец февруари 2008 да бъде избран и стратегическият инвеститор по проекта. 

„Експертите на министерството направиха разчети, според които увеличението на цената на подавания газ от Булгаргаз в страната ни може от месец януари да бъде не 33,57%, каквито са първоначалните разчети на дружеството, а само 16-17%“, каза още Галина Тошева. 

По-конкретно тя посочи, че изчисленията са правени при валутен курс на лева спрямо долара 1,44 лв. за долар, докато за месец ноември средният валутен курс е бил 1,33 лв. за долар, като само по този показател свиването на увеличението може да бъде 9 процентни пункта. Според Тошева друга вратичка за по-малко увеличение на природния газ е използването на по-големи количества синьо гориво от газохранилището в Чирен, което ще намали увеличението с още пет процентни пункта.

Освен това надценката за обществения доставчик на газ може да бъде намалена от три процента на един процент.

Наскоро от ръководството на Газпром обявиха, че средното увеличение на природния газ за Европа за 2008 г. ще бъде около 17%. Предстои в понеделник Булгаргаз да внесе в ДКЕВР окончателното си предложение за вдигане на цените от 1 януари. 

От МИЕ казаха още, че България не подкрепя становището на ЕК за отделяне не само юридически, но и по собственост производството и преноса от търговията с природен газ. Становището ни е изразено по време на вчерашното заседание на икономическите министри от ЕС. Въпросното предложение е част от третия либерализационен пакет за пазара на Общността, внесен от Европейската комисия. Страната ни е на мнение, че вместо да бъде осъществено такова отделяне, може да се засили контролът върху системния оператор. За България това означава да се засили контролът върху поделенията на Булгаргаз холдинг. На подобни становища са Германия, Франция, Австрия, Гърция, Латвия. Въпросът ще продължи да се обсъжда в началото на следващата година. Галина Тошева поясни, че в България дори двете компании на Булгаргаз да се отделят и по собственост, те могат да си останат държавна собственост, но да имат различни принципали, т.е. да са под ръководствата на различни министерства. Във връзка със създаването на енергийния холдинг у нас, идеята за който беше дадена от предишния министър на икономиката Румен Овчаров, Тошева съобщи, че министерството предвижда през месец януари 2008 г. в Министерски съвет да бъде внесен за одобрение доклад по проекта. 

Интервю с Любомир Денчев, главен изпълнителен директор на Булгаргаз

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:31 | 12.09.22 г.
fallback