fallback

Проект за ветроенергиен парк за 300 млн. евро до Каварна получи сертификат

При експлоатацията на проекта се предвижда да бъдат спестявани над 500 хил. тона въглеродни емисии годишно

17:33 | 06.12.07 г.

Проектът за изграждане на ветроенергиен парк край Каварна на AES Geo Energy получи вчера сертификат за инвестиция първи клас, съобщиха от компанията. Проектът е съвместна инициатива на AES България, която разработва проекта “Ей И ЕС Марица Изток 1”, и българо-германското дружество Geo Power.
Общата инвестиция във проекта възлиза на над 300 милиона евро, а очакваното годишно производство на електроенергия ще надхвърли 450 GWh. Първоначално обявената инвестиция беше в размер на 160-170 млн. евро.
При експлоатацията на проекта ще бъдат спестявани над 500 хил. тона въглеродни емисии годишно, уточняват от компанията.
AES Geo Energy има подписан предварителен договор за присъединяване на предвижданата мощност с Националната електрическа компания и работи по договора за изкупуване на произведената електроенергия, съобщават още от компанията.
Тя разполага с тригодишно измерване и анализ на ветровия потенциал на територията на проекта, който потвърждава предварителните прогнози и гарантира пълноценната работа на ветрогенераторите.
Проектът е подкрепен от Министерството на околната среда и водите, Агенцията по енергийна ефективност, община Каварна, Световния съвет за възобновяема енергия и Световната асоциация за вятърна енергетика. AES е една от най-големите световни енергийни компании с постъпления от 11,6 млрд. долара за 2006 г. Компанията оперира в 28 страни и има капацитет да обслужва 100 млн. души по целия свят. За компанията работят 30 хил. служители.
Geo Power е частна българо-немска компания, основана през 2003 г. за развитие и реализация на инвестиционни проекти за добиване на енергия от възобновяеми енергийни източници. Ветропаркът в Каварна е пилотният проект на дружеството.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:56 | 11.09.22 г.
fallback