fallback

Готвят план как да се улесни движението в София

Действащият в момента план за организация на движението в града е от 1987 година и това е една от причините за затрудненията в трафика

14:52 | 06.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

До април следващата година ще бъде разработен генерален план за движението в столицата, съобщи на днешното заседание на Столичния общински съвет кметът на София Бойко Борисов, цитиран от БТА. 

Действащият в момента план за организация на движението в града е от 1987 година и това е една от причините за затрудненията в трафика, които се пораждат ежедневно в града, заяви кметът.

Изграждането на подземни паркинги и гаражи е един от начините за решаването на проблема, подчерта той, като посочи, че на срещата му с министъра на вътрешните работи Румен Петков е станало известно, че 400 автомобила ежедневно се регистрират в столичния КАТ - с 60 на сто повече от миналата година.

Един от приоритетите на общинската администрация ще бъде създаването на общинска полиция и министърът на вътрешните работи е поел ангажимент пред Борисов през февруари да внесе предложение в Министерски съвет, което да регулира създаването на такава полиция. Агенция по трафика ще реши проблемите по придвижването в столицата, добави Борисов.

В момента ситуацията според него е следната - лентите за движение на средствата на масовия градски транспорт не се контролират. Водени са разговори с Националната служба за охрана (НСО) относно придвижването на делегации в София, тъй като към този момент натоварването на всяко кръстовище, по думите на Борисов, е в рамките на минимум 5 минути, което е предпоставка за създаването на опашка от чакащи автомобили.

Работи се по адаптирането на всички светофарни уредби, които ще бъдат включени за общо управление от бъдещата Агенция по трафика. Видеонаблюдението, което МВР извършва в основния център на столицата, също ще бъде елемент от наблюдението на трафика. 

Предстои обявяването на обществена поръчка за изработването на генерален план за движението в столицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:04 | 22.08.22 г.
fallback