fallback

Наши фирми вече ще работят с китайски компании за изпращане на туристи

Това стана възможно след приключване на вътрешна процедура в Китай, по силата на която България се включи към системата ADS за одобрените туристически дестинации

14:30 | 05.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Български фирми вече могат да сключват договори с китайски туристически компании за изпращане на туристи от Китай в България, съобщиха от Държавната агенция по туризъм (ДАТ). Това е станало възможно след приключване на вътрешна процедура в Китай, по силата на която България се включи към системата ADS (approver destination system) за одобрените туристически дестинации.
Системата на ADS представлява споразумение между Китай и страните-членки на ЕС, което регламентира организираните пътувания на китайските туристи в тези страни
Включването към системата ADS е резултат от постигнатото споразумение между председателя на агенцията Анелия Крушкова и председателя на Китайската национална туристическа администрация и председател на Китайската асоциация на туристическите агенции Шао Ои Вей по време на 13-ата сесия на Българско-китайската междуправителствена смесена комисия за икономическо, търговско и научно-техническо сътрудничество, която се състоя от 25 до 29 юни в Пекин.
Националната администрация по туризъм на Китай е публикувала на официалната си страница списъка на туристическите агенции от китайска страна, които могат да сключват договори с българските си партньори и да изпращат китайски туристи в България.
През последните петнадесет години се утвърждава тенденцията на постоянен ръст на туристическите пътувания между България и Китай, се казва в съобщението. През 2006 г. България е била посетена от 4536 китайски граждани като туристи и с това заема 42-ро място в класацията от 50-те страни, изпращащи туристи за България, и почти запазва нивото по този показател на предходната 2005 г.
През същата година Китай са посетили като туристи 5897 български граждани, което представлява значителен ръст - 30,35 на сто, спрямо предходната година, и така Китай заема 32-ро място в класацията на 50-те страни, посещавани от български граждани.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:34 | 10.09.22 г.
fallback