fallback

Преглед на печата за 5 декември

08:08 | 05.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

Новият курс в туризма: назад към българите

в. Дневник

След като години наред се стараеха да привличат чужди туристи, за пръв път собствениците на хотели и агенции се обърнаха към българите. От Съюза на инвеститорите в туризма във вторник съобщиха, че предлагат 10% отстъпка от най-ниската договорена на едро цена за българите, които от 1 януари до 31 март си резервират почивка за някой от останалите месеци на годината. Офертата беше направена в началото на кампанията "България - рай за българите", организирана от "Травъл тв", която също цели да върне българските туристи в българските курорти. Инициативите започват на фона на все по-трудното запълване на хотелите в големите летни и зимни курорти, застроени през последните години.

Коалицията пак ще спасява цигарите на "Булгартабак"

в. Дневник

"Булгартабак" ще спасява цигарите "Виктори" за сметка на марки като "Средец" и "Вайсрой". Това е изводът от предложението на ръководството на холдинга за нова промяна в закона за акцизите. Поправката вече е внесена в парламента от шефа на бюджетната комисия Румен Овчаров и група депутати от БСП. Тя предвижда специфичната част на акциза върху цигарите да стане 37 лв., а адвалорната - 35% от продажната цена. По този начин ще се оскъпят евтините цигари, тези от средния клас ще увеличат цената си незначително, а при скъпите дори ще се появи възможност за поевтиняване. Правителственото предложение беше да се увеличи само специфичният акциз от 6.50 лв. на 14.50 лв., а пропорционалният да се запази на 54% за 1000 къса. По този начин всички марки цигари поскъпваха с 55 ст.

Регулаторът отнема номера от "Кейбълтел"

в. Дневник

Комисията за регулиране на съобщенията ще отнеме пет от общо седем групи от телефонни номера, които е дала на "Кейбълтел" за нуждите му като оператор на фиксирана гласова телефония в Несебър и Слънчев бряг. Компанията има срок от 14 дни да посочи кои точно групи не са усвоени. Ако не го направи навреме, регулаторът ще й вземе и седемте групи, се казва в решението на комисията. Това ще доведе и до промяна в индивидуалния лиценз на телекома. Отнемането на номера е крайна мярка, до която КРС пристъпва само когато са налице доказателства за липсата на ефективно ползване на ограничения ресурс, се посочва в мотивите на регулатора.

Българка поема мисията на ЕК в София

в. Дневник

Зинаида Златанова ще поеме поста ръководител на представителството на Европейската комисия (ЕК) в София от началото на следващата година, съобщиха от Брюксел. Тя ще наследи ирландеца Майкъл Хъмфрис. Той ще бъде сменен малко повече от година след пристигането си, но това се налага поради присъединяването на България в ЕС, уточниха от ЕК. След приемането на държава в съюза мисията на Еврокомисията в съответната страна сменя статута си и от делегация става представителство, поради което от ръководството на Главна дирекция "Външни отношения" минава под шапката на дирекция "Комуникация", обясни говорителят на институцията Джо Хенън.

Авиокомпаниите пестят милиони

в. Стандарт

България и Румъния ще управляват заедно самолетите в небето си. Това е възможно със създаването на новия функционален блок за ръководство на въздушното движение, който ще заработи до 2010 г. Това съобщи Емануил Радев, генерален директор на "Ръководство въздушно движение". Вчера в РВД беше проведена втората консултативна среща с румънския орган за управление на авиацията Роматса (Romatsa), експерти на международната организация на авиокомпаниите IATA и консултанта по проекта Danube FAB датската компания Integra. Целите на Европейската комисия е да се oкрупни въздушното пространство в няколко функционални блока. Сега небето е силно разделено по границите на отделните държави. Това удължава пътя на самолетите, увеличава времето на полетите и разходите на авиокомпаниите за гориво и такси за навигация към отделните държави, обясни Гюнтер Мартис, шеф по безопасността в IATA за Европа.

Запазват сегашното положение при хазарта

в. Новинар

Сегашното положение при облагането на хазарта най-вероятно ще се запази и догодина. В понеделник късно вечерта работна група по данъка е гласувала да падне предложението на Министерския съвет да се облагат приходите, намалени с изплатените печалби. Миналата седмица в БСП решиха да остане настоящото положение, при което се облагат приходите от дейността.

Може да летим директно до Аман

в. Новинар

Йордански фирми проявяват интерес за инвестции в областта на земеделието, хранителната промишленост и туризма. Това стана ясно на откриването на йорданско-българския форум в рамките на посещението на президента Георги Първанов в страната. По време на форума е станало ясно, че българските информационни и телекомуникационни технологии са конкурентноспособни. През последните години Йордания отбелязва икономически ръст от 7%, заради подписаните със САЩ и ЕС споразумения за свободна търговия, както и изграждането на свободни икономически зони. Представители на 18 фирми участват във форума. Обсъдена е възможността да има авиолиния София - Аман.

Несебър си иска обратно 80 декара от Слънчев бряг

в. Сега

Бившият кмет на Несебър Магдалена Мандулева е прехвърлила тайно терени, принадлежали на общината, на акционерното дружество "Слънчев бряг" АД. Това съобщи вчера новият кмет на града Николай Димитров. Сделката е станала малко преди общинските избори. Терените - около 80 дка, се намират в западната част на Слънчев бряг, която в момента е най-апетитната зона на комплекса. Тъй като на изток курортът е вече напълно застроен, в момента строителството на нови хотели и атракциони се е прехвърлило на запад.

Стари коли от Италия внасяни незаконно у нас

в. Сега

Италианската финансова гвардия е разбила канал за международен трафик на използвани автомобили, които, вместо да отидат в автоморга, са били продавани в Гърция, България и Румъния, съобщи италианското списание "Панорама". Измамата е организирана от 45 фирми, поддържащи гробища за стари коли. Те получавали пари от държавата за унищожаване на колите, а вместо това ги продавали на автоджамбази. Поне за 5000 от изнесените коли имало доказателства, че италианският бюджет е платил за унищожаването им. В Италия държавата плаща 700 евро на всеки, който предаде старата си кола на автогробище. Публична тайна е, че обикновено цената, на която българските прекупвачи купуват коли от такива автоморги, е около 500 евро.

Тайните фалити на комунизма излязоха наяве

Излезе книгата на журналиста Христо Христов

в. Дневник

Най-голямата стойност на тази книга е, че вади на бял свят тайните фалити на комунизма. Това е поредното проучване на журналиста Христо Христов, поредната му работа с най-неоспоримата материя - архивите. Книгата е написана въз основа на архива на следствено дело номер 4 от 1990 г., станало по-известно като делото за икономическата катастрофа. Става дума за най-голямото разследване на прокуратурата в най-ново време, събрано в близо 1200 тома документация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:21 | 11.08.22 г.
fallback