fallback

Увеличава се рискът от бедност при възрастните хора у нас

Голяма част от възрастното население у нас живее под необходимия минимум и има нужда от помощ

14:44 | 04.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

18% е рискът от бедност за хората над 65-годишна възраст, а за хората над 75 години този риск е 27,4%. Това каза Драгомир Драганов, експерт от Министерството на труда и социалната политика, по време на конференция „Застаряването на населението – предизвикателство за цялото общество”, цитиран от БГНЕС.
През 2005 г. рискът от бедност за хората над 65 години е бил 17,5%, а за тези над 75 години – 20,3%.
Една четвърт от пенсионерите у нас са на възраст над 75 години, съобщи Меглена Веселинова от МТСП. Според нея са необходими ефективни грижи за застаряващото население на България. През 2008 г. от републиканския бюджет ще бъдат отпуснати близо 2 млрд. лева за покриване недостига на средства в Държавното обществено осигуряване.
Председателят на БЧК Христо Григоров пък заяви, че през последните 20 години над един милион души са напуснали страната, а възрастните хора са 2,5 милиона души.
По думите му голяма част от възрастното население у нас живее под необходимия минимум и има нужда от помощ. Като цяло у нас населението застарява, каза още Григоров.
ЕС има проблем заради бързото застаряване на населението, каза Андрю Хъмфрис, експерт в организацията Help Age International. Увеличената продължителност на живот е нещо, с което трябва да се гордеем, но то ни поставя и нови предизвикателства заради увеличаване на възрастта на хората. Голяма част от населението в ЕС е на възраст между 45 и 65 години. Застаряването на населението е феномен, който ще изчезне, но след доста години, посочи Хъмфрис.
През 2050 година се очаква хората на възраст 65 години да имат средна продължителност на живот 4-5 години повече от сегашните. Значително ще се увеличи броя на 70-80-годишните в ЕС. В момента в ЕС на четирима работещи се пада един пенсионер, а към 2050 г. се очаква само на двама работещи да се пада един възрастен човек. Очаква се делът на възрастните хора в обществото да бъде около 30 на сто.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:00 | 02.09.22 г.
fallback