fallback

Нови случаи на измами с ценни книжа от масовата приватизация

Често акционерите не знаят за безплатните акции, придобити от увеличения на капитала, предупреждават от КФН и АИКБ

12:40 | 04.12.07 г.
Автор - снимка
Създател

За нови случаи на измами с ценни книжа, придобити от масовата приватизация, предупреждават от Комисията за финансов надзор (КФН) и Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). В последно време недобросъвестни лица се възползват от незнанието на гражданите за броя на техните акции, заявяват от двете институции.

В масовия случай гражданите са получили през 1997 година определен брой акции от избран приватизационен фонд. Натрупвайки печалба през годините, някои от тези фондове са увеличили своя уставен капитал със собствени средства и техните акционери са получили безплатни акции, се казва още в съобщението.

Като примери за холдинги, увеличили капитала си, от КФН и АИКБ посочват бившия Централен приватизационен фонд, сега Стара планина холд АД (увеличил капитала си 12 пъти), бившият Приватизационен фонд „Индустриален капитал”, сега Индустриален капитал холдинг АД (с увеличение от 4 пъти) и бившия Приватизационен фонд „Доверие”, сега Доверие обединен холдинг АД, който увеличи капитала си 2 пъти.

Често акционерите не знаят за безплатните акции и така могат да станат обект на измама, напомнят от институциите. Например акционер, получил първоначално 25 акции, след увеличение на капитала на дружеството днес вече притежава 100 акции. Ако цената на една акция на фондовата борса е 10 лева, акционерът притежава акции на обща стойност 1 000 лева. Без да се поинтересува колко акции има, дори и да се е информирал за борсовата им цена, акционерът смята, че неговото имущество струва 250 лева.

КФН и АИКБ съветват гражданите да не приемат предложения за изкупуване на акции или компенсаторни книжа от лица, които обикалят по домовете. Договори за покупко-продажба на такива книжа могат да се сключват само в офисите на лицензирани инвестиционни посредници.

Цените на книжата се определят на фондовата борса, където се търгуват. От КФН препоръчват на акционерите лично да проверяват цените на акциите, като се обърнат към някой инвестиционен посредник. Също така се препоръчва инвеститорите да проверяват броя на акциите, които притежават, преди да предприемат каквито и да е действия за сделки с тях.

Подписването на празни бланки, приемането на пари в брой за предаване на депозитарни разписки, копирането на лични карти извън офисите на инвестиционните посредници е предпоставка за измама, предупреждават още от КФН и АИКБ. При констатирани такива опити от конкретни лица следва да бъде подаден сигнал на органите на Прокуратурата и МВР, се казва в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:51 | 25.08.22 г.
fallback