fallback

Преглед на печата за 1 декември

09:23 | 01.12.07 г.

Таксиметровият синдикат поиска 3 лв. начална такса
 
в. Новинар
 
3 лева да стане първоначалната такса за таксиметровите услуги поиска вчера Стефан Боснов, председател на Асоциацията на таксиметровите синдикати в България. Той предвижда, ако се увеличи таксата на 3 лева, цената на километър да се запази същата.
Причината за подобно предложение е, че ако се въвде висока първоначална такса, шофьорите няма да отказват да превозват клиенти на малки разстояния. Според Боснов по този начин ще намалеят и оплакванията на клиентите за лошо отношение от страна на водачите.
 
България втора по конкурентоспособност
 
в. Новинар
 
България е на второ място за тази година по динамика на конкурентоспособността в сравнение с 11 държави. Това означава, че заедно с Полша и Унгария страната ни е отбелязала най-голямо развитие по този показател през 2007 спрямо предходната година. На първо място е Словакия. Класацията е направена чрез система за оценка и мониторинг на конкурентоспособността на икономиката ни. Проектът е разработен от Министерството на икономиката и енергетиката заедно с Центъра за икономическо развитие (ЦИЕ), обясниха експерти за “Новинар”.
 
Купуваме ток от стоковата борса
 
в. Стандарт
 
На Софийската стокова борса ще се търгува и ток, научи "Стандарт". Редом с чувалите жито, слънчоглед и метали брокерите ще договарят и електроенергия. Това е заложено в плановете за развитие на стоковия пазар и може да стане още през 2008 г., обясни шефът на Софийска стокова борса Васил Симов. Разчитаме на партньорство с държавата и се надявам да получим разрешение, защото предлагаме вече изграден пазар, обясни Симов. За целта борсата ще купи специална английска платформа за електронна търговия, която се използва в много страни, като Франция. Водят се преговори с НЕК, електроенергийния системен оператор и енергийния регулатор.
 
“Кремиковци” остава без разрешително
 
в. Стандарт
 
"Кремиковци" няма да получи комплексно разрешително за извършване на дейност, докато не изпълни всички изисквания. Правят се опити от страна на синдикати да се окаже натиск за издаване на въпросния документ, но МОСВ няма да прави никакви компромиси, заяви по Би Ти Ви министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров. Комплексно разрешително ще има, когато "Кремиковци" представи сериозна инвестиционна програма за екология, каза министърът. Сега комбинатът работи без въпросното разрешително и е принуден да плаща по около 113 хил. лв. голба месечно. Срокът на предишното изтече в края на октомври, а ново не беше издадено своевременно, защото документите са подадени късно, коментира тогава зам.-министърът на околната среда Чавдар Георгиев.
 
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:59 | 19.08.22 г.
fallback