fallback

Преглед на печата за 30 ноември

08:00 | 30.11.07 г.

Бутат 300 вили на богаташи
в. Стандарт
 
300 богаташи край морето ще се сбогуват с незаконните си палати. Багери ще изравнят със земята цял квартал на самия бряг. Той е вдигнат без право в защитената местност Ченгене скеле, съобщи местният шеф на строителния надзор Милен Ненчев. Акцията е по настояване на новия кмет Димитър Николов. Още в изборите обещах, че ще бъда безкомпромисен към незаконните строежи, независимо дали са ромски къщи или луксозни вили, отсече той. Палатите до вълните нямат разрешителни за строеж и документи за собственост. Кварталът не е включен в градоустройствения план и селищните регистри. Баровската зона, известна като Рибарското селище, е на 10 км от Бургас по пътя за Созопол. Къщите са масивни, част от тях са с басейни.
 
Дострояване на болница изкуши големи инвеститори
в. Дневник
 
Най-малко шест големи инвестиционни фонда са проявили интерес към дострояването на недовършената сграда на болница "Св. Екатерина" в София, съобщи директорът й проф. Генчо Начев. Засега не е ясно как ще се финансира начинанието - с пари от държавата или чрез публично-частно партньорство. Необходимите средства са около 22 млн. лв., като болницата разполага с 5 млн. лв., обясни ръководителят на административно-стопанския блок Андрей Марков. От Министерството на здравеопазването не успяха да кажат кои са инвестиционните фондове.
 
"Карада" ООД строи "Хонда център" в Кичево
в. Дневник
 
Център на "Хонда" ще бъде изграден в землището на аксаковското с. Кичево, съобщи управителят на "Карада" ООД Жасмин Каразлатев. Фирмата, която е оторизиран дилър на японския автомобилен гигант за Североизточна България, е инвеститор в обекта. Размерът на вложението е 2.5 млн. евро., а парите са осигурени чрез кредит от ОББ. Центърът ще бъде разгърнат върху терен от 6 дка. Застроената площ ще бъде 1669 кв.м, а разгънатата (РЗП) - 3900 кв.м, уточни Каразлатев. "Хонда център" трябва да отвори врати през септември следващата година.
 
Пускат по-бързи тролеи в София
в. Сега
 
От 15 на 40 км/ч ще се повиши максималната скорост на движение на тролейбусите в София догодина, съобщи "Фокус", цитирайки директора на столичния електротранспорт Йордан Василев. Първоначално тролеите ще пътуват по-бързо само от "Хаджи Димитър" до центъра, а догодина системата ще бъде въведена в цялата столица. По-високата скорост става възможна чрез подмяна на контактната мрежа и монтирането на шини на проводниците, обясни Василев.
 
Цените на лекарствата ще паднат минимално
в. Сега
 
Първоначално планираното от здравното министерство намаление на цените на лекарствата няма да се случи. След като два пъти върна наредбата за образуването на цените на медикаментите, вчера кабинетът най-сетне я прие. Пределно допустимите надценки за аптеки и търговци на едро намаляват спрямо сегашните нива, но орязването е доста по-малко в сравнение с искането на МЗ отпреди месец. От догодина максималната надценка на препаратите с цена на производител до 10 лв. става 31% общо за търговец на едро и аптека, като печалбата на аптеките ще е не повече от 22 на сто. В момента общата пределна печалба на двете звена от веригата е до 40% за лекарства до 7 лв. При препаратите с цени между 10 лв. и 30 лв. максималната надценка ще е 28% при 34% досега. За тези над 30 лв. тя ще е общо 24 на сто, при 27 процента досега.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:54 | 13.09.22 г.
fallback