fallback

Орешарски предлага да похарчим 700 млн. лв. от бюджетния излишък

Част от парите са за пътища и за метрото в София

16:49 | 28.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Министърът на финансите Пламен Орешарски предлага да бъде одобрена за изразходване сума от бюджетния излишък за тази година до 700 млн. лв., се казва в становището на парламентарната бюджетна комисия. Въпросът беше обсъден на днешното заседание на Народното събрание.

Финансовият министър обясни в парламента, че една част от парите са за изграждане на пътна, железопътна, екологична инфраструктура, както и за строителство на метрото в София, предаде БТА. Предвижда се средства да бъдат изхарчени и за изпълнение на поети ангажименти по главите "Енергетика" и "Телекомуникации" от Договора за присъединяването ни към ЕС, както и за отпускане на временни безлихвени заеми на общините от централния бюджет за финансиране на разходи, в т. ч. за ДДС, по одобрени проекти и програми, съфинансирани от ЕС.

Предвидено е също до 31 май следващата година Министерството на финансите да преведе допълнително в Държавния фонд за гарантиране на устойчивостта на държавната пенсионна система средства в размер на превишението на отчетения към края на тази година излишък по консолидираната фискална програма над 3% от брутния вътрешен продукт. 

В пленарната зала Йордан Цонев (ДПС) предложи изразходваните средства от бюджетния излишък да са в размер до 900 млн. лв., тъй като общият размер на бюджетния е излишък е 3,5 млрд. лв. и от тях 2 млрд лв. ще отидат във фискалния резерв. Цонев отбеляза, че това е първият случай, когато парламентът се произнася по изразходването на средства от излишъка, защото досега това е било в правомощията на МС.

Парламентът обсъди днес проекторешение за одобряване на допълнителни бюджетни кредити в размер до 570 млн. лв. по републиканския бюджет за сметка на преизпълнението на приходите за 2007 г. Министър Орешарски посочи, че отпускането им е възможно, тъй като към момента има три пъти превишение на приходите над разходите в бюджета за 2007 г. Предложението предстои да бъде гласувано утре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:45 | 29.08.22 г.
fallback