fallback

Очакват 158 млн. евро икономически ефект от офсетни споразумения

Това са средства от инвестиции, прехвърляне на ноу-хау и лицензи, създаване на нови конкурентоспособни продукти и др.

11:36 | 28.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Очакваният икономически ефект за България от сключените до момента офсетни споразумения се изчислява на 158 млн. евро, каза по време на международна конференция "Развитие на офсетната политика в България" министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, цитиран от БТА.
По думите на Димитров това са средства от инвестиции, прехвърляне на ноу-хау и лицензи, създаване на нови конкурентоспособни продукти, експортна подкрепа и съвместно производство.
Към настоящия момент се изпълняват офсетни дейности, в това число и инвестиции, на стойност 46,727 млн. евро.
Министерството на икономиката и енергетиката е готово да сътрудничи за реализацията на офсетните планове на фирмите, които работят в сферата на отбраната, каза министърът.
Същевременно Петър Димитров отбеляза, че задачата на офсета не е толкова да се привлекат инвестиции за модернизация на армията, а за модернизацията на българската икономика.
За България е важно да се дислоцират инвестиции, които носят нови продукти, технологии, достъп до нови пазари. Най-краткият път за достъп до такива технологии е офсетът, посочи министърът.
Петър Димитров прогнозира, че до края на годината преките чуждестранни инвестиции ще надхвърлят 5 млрд. евро. По данни за деветте месеца инвестициите са с 800 милиона евро повече спрямо същия период на 2006 година. За миналата година инвестициите са били в размер на 4,4 млрд. евро.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:48 | 26.08.22 г.
fallback