fallback

Ст. Тошев: Резултатите на взаимните фондове не трябва да заблуждават

Членовете на БАУД ще публикуват и стандартно отклонение на нарастването на активите като измерител на риска

17:31 | 27.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Основният принцип при представянето на резултатите на колективните инвестиционни схеми е те да бъдат съпоставими и да не заблуждават инвеститорите, заяви Стоян Тошев, председател на Управителния съвет на Българската асоциация на управляващите дружества (БАУД), по време на семинар на тема „Представяне на инвестиционните резултати и изчисляване доходността на колективните инвестиционни схеми”, организиран от БАУД и КФН.

„За да бъдат данните съпоставими, са измислени и определени стандарти. За сферата на взаимните фондове такива са Глобалните стандарти за представяне на резултатите (GIPS), които са аналог на международните счетоводни стандарти“, поясни Тошев.

„Тази стандарти са с етичен характер, тоест незадължителен. За съответствие с тези стандарти могат да претендират само управляващи дружества, като за пръв път са публикувани под формата на единен кодекс (The Global Investment Performance Standarts Handbook) през 2002 г. Изготвени са от Международната федерация на финансовите аналитици, която сега се нарича CFA Institute“, уточни още Тошев.

„Липсата на подобни стандарти води до т. нар. „креативно“ представяне на резултатите от някои фондове. Примерите включват изчисляване и представяне на доходността само за „добрите периоди“, използване на собствени оценки за активите вместо пазарни цени, увеличаване на доходността чрез анюализирането и за малки периоди от време, сравняване с индекси, които растат по-бавно от фонда и т.н.“, каза още председателят на УС на БАУД.

„Тези примери за щастие не са от българската практика, тъй като функцията на БАУД е именно да следи за коректното представяне на данните от страна на нейните членове. Едно от изискванията, заложени в GIPS, е фондовете да представят както постигната доходност, така и компонента „риск“, който е не по-малко важен. Той показва на каква „цена“ е постигната въпросната доходност“, заяви Тошев.

„В тази връзка БАУД предвижда известни промени в таблицата, в която фондовете представят своите резултати. Ще бъде добавена колонка, която ще представя стандартното отклонение на нарастването на активите на фонда като измерител на риска. В същото време вероятно ще се премахне колонката „доходност за последните шест месеца“, с цел да се избегне претрупването с информация“, заяви Стоян Тошев.

Като препоръка към представителите на медиите, отразяващи резултатите на колективните инвестиционни схеми, Тошев посочи практиката да се сравняват резултати на фондове с идентичен профил, например да се избягват сравнения между рискови и балансирани фондове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:38 | 09.09.22 г.
fallback