fallback

Преглед на печата за 27 ноември

07:57 | 27.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Българките работят повече, но взимат по-малко от мъжете

в. Новинар

Жените в България са жертва на дискриминация в почти всички сфери от живота, обявиха вчера от Българския хелзинкски комитет. Те полагат повече труд, но имат по-ниски доходи от представителите на силния пол. Средната работна заплата на българките е 82 процента от заплатата на мъжете. Те са свръхпредставени в ниско платените професии и на ниските нива в служебната йерархия. В същото време за една и съща длъжност и еднакъв труд три четвърти от жените получават доход по-нисък от средния за мъжете. 65 на сто от домакинствата на самотни жени живеят под прага на бедността.

210 млн. лв. са събрани от винетки

в. Новинар

210 млн. лв. е събраната сума от винетки и други такси от началото на годината. Това съобщи вчера директорът на фонд “Републиканска пътна инфраструктура” Веселин Георгиев. Само от стикери приходите на фонда са 180 млн. лв. Според Георгиев недоволството на шофьорите на камиони относно поскъпването на годишните стикери за 2008 г. за тежкотоварни автомобили е неоснователно, защото решението за по-високата такса е съгласно евродиректива, която страната ни е приела през миналата година.

Енергото все пак въвежда изравнителни сметки за тока

в. Сега

Въпреки възраженията на потребителски организации, комисията за енергийно регулиране и много потребители, енергото все пак въвежда в практиката отчитането на електромери на всеки 3 месеца. В момента това се прави всеки месец. Това става ясно от новите общи условия на фирмата, която доставя електроенергия в цяла Западна и Северна България - чешката ЧЕЗ. Документът влезе в сила вчера и в него е записано, че след 1 януари 2008 г. се преминава към 3-месечно отчитане на консумираната електроенергия. От едното засичане до другото потребителят ще плаща тока на база в зависимост от консумацията си за същия месец предишната година.

Испания търси рекорден брой наши берачи на ягоди

в. Сега

Рекорден брой берачи на ягоди - 3333, от които само 7 мъже, набира Испания по междуправителствената спогодба с България. Работата е в провинция Уелва и е от 3 до 6 месеца. Желаещите трябва да са български граждани до 45 г. и да подадат документи в бюрата по труда до 20 декември. Познания по испански не са необходими, но се изисква професионален опит в областта на селското стопанство.

“Булгартабак” ще продава тютюн за наргилета на Йордания

в. Новинар

“Булгартабак” ще произвежда тютюн за наргилета и ще го продава на Йордания, научи “Новинар” вчера. За момента се водят само преговори със арабската страна, но тя проявява голям интерес към сделката, коментираха от тютюневата компания. Разговорите между двете държави се водят по време на най-голямото изложение на цигарената и тютюневата индустрия в Париж, което приключва на 29 ноември, но преговорите могат да продължат и след това. На панаира участват над 450 фирми от 60 страни.

Цените за кабелна телевизия тръгнаха нагоре

в. Дневник

Един от големите кабелни оператори - "Евроком кабел МБ", обяви, че от началото на декември променя месечната абонаментна такса за кабелна телевизия. Вместо досегашните 20 лв. абонатите й вече ще плащат 22 лева. Промяната ще засегне само цената на основния пакет. Другият голям оператор - "Кейбълтел", направи корекция на цената си още в началото на ноември и предлага базовия си пакет срещу 21.90 лв. на месец. Аргументите за поскъпването на услугата и на двете кабелни мрежи са сходни. Променя се макроикономическата обстановка, всичко поскъпва и това рефлектира върху разходите ни, обясни търговският директор на "Евроком кабел МБ" Христо Христов.

Към "Младост" ще продължи ремонтът на Околовръстното

в. Дневник

Участъкът от Околовръстното шосе в София от кв. Бояна до "Симеоновско шосе", който е в ремонт от лятото, ще бъде завършен на 15 декември. Това обяви в понеделник Веселин Георгиев, директор на фонд "Републиканска пътна инфраструктура". Догодина разширението на пътя ще продължи от "Симеоновско шосе" до кв. "Младост", като част от парите ще бъдат осигурени от частни компании. Това обяви завчера главният архитект на града Петър Диков при представянето на програмата на общината за преодоляване на задръстванията. София разчита държавата да отпусне 800 млн. лв. за тази програма, които ще са предимно за Околовръстното.

Дадоха под наем "Тримонциум"

в. Стандарт

Един от символите на Пловдив - хотел "Тримонциум Принцес", е даден под наем на турския мултимилионер Атила Кънай. Бизнесменът наема и столичния "Принцес", като сделката е за 10-годишен период. Новината оповести в Пловдив бившият шеф на ФК "Локомотив" Левент Назифоглу, който е близък по футболна линия с турския хотелиер. Според него контрактът за наема между Кънай и собственика Суди Озкан вече бил подписан. От медиите чухме за такава сделка, но при нас няма никаква информация и никой не ни е известил какво става, коментираха вчера от хотел "Тримонциум".  Суди Озкан е известен като един от най-големите хазартни босове в родината си. След като купи пловдивския и софийския хотел, той отвори в тях казина, в които играят предимно турци.

4 лв. олио за лапнишарани

в. Стандарт

Търговци вдигнаха цената на олиото до 4 лева в Благоевград. Новите етикети са от два-три дни, но клиентите избягват да купуват. Хората предпочитат да си вземат по-евтиното с няколко стотинки олио, въпреки че бутилките са от 900 милилитра, а не от литър, съобщи местният вестник "Вяра". Безумието с цената на растителното масло започна в началото на лятото. В края на май литърът беше едва 1,80 лева. В момента са останали на места бутилки от предното зареждане по 3,75-3,80 лева. Магазинерите обаче ги крият за "наши хора". Те плашат, че до Нова година олиото ще скочи до 4,50 лева, което кара хората да се презапасяват. "Искаме от дистрибуторите по-големи количества, но те ни отказват, тъй като заявките не можели да се променят от ден за ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:15 | 14.09.22 г.
fallback