fallback

ЕБВР ще финансира ВЕЦ „Своге” ООД с 54 млн. евро

Първите две от деветте ВЕЦ се финансират частично от кредитната линия за енергийна ефективност и възобновяема енергия в България, а ЕБВР инициира рефинансирането им в размер на 54 млн. евро.

10:21 | 26.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) одобри финансирането на проекта на ВЕЦ „Своге“ ООД „Каскада Среден Искър” за строителството на девет малки ВЕЦ-а (комбинирана инсталирана мощност от 25,7 MW) по протежението на 33 км от средното течение на р. Искър, съобщиха от офиса на на ЕБВР в София.

Първите две от деветте ВЕЦ-а се финансират частично от кредитната линия за енергийна ефективност и възобновяема енергия в България, а ЕБВР инициира рефинансирането им в размер на 54 млн. евро. Това е първият частен и като цяло най-големият проект досега в хидроенергетиката, който ЕБВР финансира в България.  

Проектът „Каскада Среден Искър” се изпълнява от ВЕЦ „Своге” ООД, който е първият български публично-частен бенефициент на ЕБВР. ВЕЦ „Своге” ООД се притежава съвместно от „Петролвила България” (90%), част от италианската група Petrolvilla&Bortolotti S.p.A., и община Своге (10%).

С участието на ЕБВР се гарантира изпълнението на проекта съобразно водещата екологична практика. Стремежът е също така проектът да поощри публично-частното партньорство в областта на по-малки проекти за възобновяема енергия и да подпомогне изграждането на енергийни източници в България.

Договорът се подписва днес в София от Жан Лемиер, президент на ЕБВР, и Пламен Дилков, изпълнителен директор на ВЕЦ „Своге”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:07 | 03.09.22 г.
fallback