fallback

Борсовата цена „продава” на слънчогледа леко се понижи

В страната напоследък се сключват сделки на едро извън борсата при цена 480-500 лв./т хлебна пшеница с незабавна доставка

17:20 | 23.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Цената „продава” на маслодайния слънчоглед на Софийската стокова борса (ССБ) тази седмица спадна на 810 лв./т*, (при 830 лв./т през миналата), което е най-ниската й стойност от седмици наред, съобщиха за Investor.bg от борсата. Въпреки това сделки няма, тъй като и тази цена е висока, при условие, че на борсата в Будапеща (Унгария) слънчогледът днес се продава за 793 лв./т (по левова равностойност).
Борсовата цена на пшеницата у нас през последните дни леко се повиши, връщайки се на нивата от преди две седмици - около 530 лв./т, без да има сключени сделки. Експерти коментираха за Investor.bg, че в страната напоследък се сключват сделки на едро извън борсата при цена 480-500 лв./т хлебна пшеница с незабавна доставка.
На ССБ тази седмица за пръв път от около два месеца насам се предлага зрял боб при цена от 1 800 лв./т, но търсене засега няма.
Същевременно, котировките на пшеницата днес на борсата в Чикаго са 295 долара/т, а на борсата в Унгария – 442 лв./т (по левова равностойност). Цената на царевицата днес на борсата в Чикаго е 150 долара/т, а на борсата в Унгария – 390 лв./т. Нерафинираното слънчогледово олио на най-голямата борса за олио в света – в Ротердам, днес е с цена 1 430 долара/т, т.е. с 10 долара/т повече от миналата седмица.
 
*Всички посочени цени в лева са без включен ДДС
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:42 | 29.08.22 г.
fallback