fallback

ЕК: Системата ви за бързо уведомяване за опасни храни работи добре

Препоръката на експертите е редовно да бъдат провеждани срещи между представителите на контролните органи

14:29 | 23.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

В България системата за бързо съобщаване за открити опасни храни и фуражи работи адекватно като инструмент за бързо уведомяване в случай на опасност за човешкото здраве. Такива са заключенията на приключилата тридневна мисия, проведена от Главна дирекция „САНКО” – „Защита здравето на потребителите” към Европейската Комисия (ЕК), съобщиха от Министерството на земеделието.
Експертите са се запознали подробно с дейността на контролните служби за предотвратяване разпространението и изтегляне от пазара на опасни храни и фуражи и за предприетите мерки по получени нотификации (подадени сигнали) от Генерална дирекция „САНКО”, както и с дейността на органите при установена опасност на българския пазар и на граничните ни пунктове.
 
По време на мисията са посетени две от контролните структури към Министерство на земеделието и продоволствието - дирекция Столичен ветеринарно-санитарен контрол (СВСК) и лабораторията към нея, както и Националната служба по зърно и фуражи (НСЗФ). Проверка е извършена и в Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве – София град (РИОКОЗ) към Министерство на здравеопазването.
Препоръката на експертите е редовно да бъдат провеждани срещи между представителите на контролните органи, с цел улесняване и оптимизиране на координацията между тях.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:30 | 13.09.22 г.
fallback