fallback

Контролираме замърсяването на морето с проект за 75 хил. долара

От 2008 г. България ще има достъп до сървъра на Европейската агенция по безопасност на корабоплаването

15:38 | 22.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Ако в наши териториални води стане инцидент, подобен на този в Керч, вече имаме система за следене на движението на нефтените петна при разлив. Това стана ясно днес при представянето на Система за контрол на замърсяването на морската среда от корабоплаването (VTOPIS).
Стойността на проекта е 75 хил. долара, които са осигурени от ООН и Световната банка. Той е в съответствие с работната програма за глобалното състояние на околната среда, контрола на замърсяването и рехабилитация на морската среда на Черно море.
България е първата държава от Черноморския басейн, която с пилотен проект въведе системата. Тя има два режима на работа - ежедневен и извънреден. Основната цел на VTOPIS е превенция и недопускане на замърсяване от кораби, пояснява Златко Кузманов, директор на дирекция "Информационно обслужване на корабоплаването, търсене и спасяване" в ИА "Морска администрация" – Варна.
 
Основен фактор, за да бъде предпочетена страната ни, е фактът, че у нас вече функционира система за контрол на корабния трафик от 2004 г.
От 2008 г. България ще има достъп до сървъра на Европейската агенция по безопасност на корабоплаването, което ще даде възможност да се ползват подробни архиви за по-точно определяне на риска, който носи всяко плавателно средство, навлязло в български териториални води, съобщи Кузманов.
В системата ще се използват данни от хидрометеорологичните сензори на системата за следене на корабния трафик. Институтът по океанология във Варна е предоставил софтуер, моделиращ морските течения, предвид това, че при евентуална екокатастрофа са необходими бързи и ясни действия от страна на всички институции.
Другите подсистеми са свързани с обработката и контрола на изпълнението, както и издаването на разрешения за операции, които са потенциална опасност за околната среда, наблюдение на корабния трафик в реално време, проиграване на събития от архива на системата при необходимост за разследване на случаи, свързани със замърсяване на морската среда и други.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:21 | 14.09.22 г.
fallback