fallback

Застраховката на АЕЦ Козлодуй се продължава с една година

"Обща гражданска отговорност" покрива отговорността на АЕЦ Козлодуй към трети лица за ядрена вреда.

13:24 | 22.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Срокът на договора за застраховка „Обща гражданска отговорност“ за вреди, нанесени от АЕЦ Козлодуй, ще бъде продължен с една година. Това се казва в представения на днешното заседание на правителството доклад на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров за одобряване на условията и сроковете на договора за застраховката.
„Обща гражданска отговорност“ покрива отговорността на АЕЦ Козлодуй към трети лица за ядрена вреда.
Договорът ще бъде сключен с дружеството „Български национален застрахователен ядрен пул“, в което влизат 11 български застрахователни дружества.
Според Виенската конвенция за гражданска отговорност за ядрена вреда операторите на ядрена инсталация са длъжни да поддържат застраховка или друга финансова гаранция, която покрива евентуална ядрена вреда в размер, вид и условия, които са определени от държавата, в която се намира инсталацията.
Подобни застрахователни договори има в повечето европейски страни. Първоначалният договор между АЕЦ Козлодуй и „Български национален застрахователен ядрен пул“ е сключен през 2002 г. В обединението се включват голям брой застрахователни дружества, тъй като при евентуална застрахователна вреда компенсирането на отговорността е много високо.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:21 | 14.09.22 г.
fallback