fallback

БФБ-София няма да публикува новини за публичните компании

Отсега нататък публичните компании ще са задължени да предоставят информация само на КФН и на медиите

12:25 | 21.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Във връзка с влизането в сила на новите разпоредби в Наредба № 2 за разкриването на информация от публичните дружества БФБ-София АД прекратява оповестяването на регулирана информация, считано от 21 ноември 2007 г. Това се казва в съобщение от институцията.

Съгласно новите разпоредби достъпът и обменът на информация с регулирания пазар и Централния депозитар на системата се ограничават само до информацията по чл. 27 от Наредба №2, ал. 4 и 5, а именно поканите за свикване на Общи акционерни събрания, материалите по тях и протоколите от Общите събрания.

„Отсега нататък задължение на публичните дружества ще бъде да предоставят информация на Комисията за финансов надзор и обществеността. До надзора това ще става както досега – чрез системата „Екстри“, а освен това всяко дружество ще трябва да избере медия, чрез която да направи информацията публично достъпна. БФБ ще публикува съобщения единствено, ако емитентът изрично посочи, че желае да разпространи информацията чрез сайта на борсата“, коментира за Investor.bg Иван Такев, директор Tърговия, надзор и пазарна информация в БФБ-София.

„Дружествата вече не са длъжни да пращат информация към БФБ-София, с изключение на тази, засягаща Общите събрания. В това число влизат и финансовите отчети, които вече ще се предават само до КФН. Борсата ще запази съществуващия до момента архив от отчети и проспекти“, уточни Такев.

От Комисията за финансов надзор отказаха да коментират дали се планира създаване на информационен бюлетин, подобен на досегашния в БФБ-София.

Чл. 43а, ал. (2) от същата наредба гласи, че емитентът е длъжен да разкрива регулираната информация на обществеността чрез информационна агенция или друга медия, която може да осигури нейното възможно най-широко и едновременно разпространение в Република България или друга държава членка на Европейския съюз, в която ценните книжа на емитента са допуснати до търговия на регулиран пазар. За тази цел емитентът ползва различни средства за масово осведомяване като вестници и информационни агенции с национално и европейско покритие, специализирани новинарски агенции, медии за финансова информация, включително специализирани електронни страници.

Investor.bg информира Директорите за връзки с инвеститорите на публичните компании, че за момента могат да изпращат своите съобщения до редакцията на адрес info@investor.bg. На по-късен етап се предвижда и създаване на специален модул, чрез който дружествата да могат автоматично да публикуват информация на сайта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:36 | 04.09.22 г.
fallback