fallback

Присъдиха кредитен рейтинг на Картекс П и Куантум Дивелопмънс АДСИЦ

Местните рейтинги на НАКР представят мнението на агенцията за сравнителната степен на кредитен риск на дружествата в границите на България

11:11 | 21.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Националната агенция за кредитен рейтинг (НАКР) присъди първоначални местни кредитни рейтинги на Картекс П АД и Куантум Дивелопмънс АДСИЦ, съобщават от агенцията.

Дългосрочният кредитен рейтинг на Картекс П АД е bgBaа1, а съответният краткосрочен рейтинг e bgP-3, като перспективата на дружеството е стабилна.

Картекс П се занимава с внос и търговия с подови настилки в България. Рейтингът е ограничен от сравнително малкия и тясно специализиран мащаб на дейността. Конкуренцията в сектора е динамична, като предизвикателство представлява навлизането на чуждестранни участници на пазара, отчитат от агенцията.

Рейтингът е подкрепен от финансовия профил на дружеството. Задлъжнялостта на Картекс П е ниска, компанията отчита ръст в приходите и печалбата, които са подкрепени и от стабилното търсене в строителния сектор, се казва още в съобщението.

Дългосрочният кредитен рейтинг на Куантум Дивелопмънс АДСИЦ е bgBaа3, а съответният краткосрочен рейтинг – bgP-3, отново със стабилна перспектива.

Успешната реализация на първите два проекта на Куантум Дивелопмънтс и очакванията в бъдеще те да генерират стабилни приходи от наеми са водещ фактор при определяне на неговата кредитоспособност, заявяват от кредитната агенция.

Освен дългосрочни проекти Куантум Дивелопмънтс АДСИЦ реализира и сделки по покупко-продажба на имоти с краткосрочен хоризонт, които носят сравнително по-голям риск. Друг фактор, ограничаващ кредитната оценка, е кратката история на дружеството, отчитат от институцията.

Акциите на Куантум Дивелопмънтс АДСИЦ бяха регистрирани за търговия на БФБ-София на 16 декември 2005 година, но от тогава по позицията няма сключени сделки.

Местните рейтинги на НАКР представят мнението на агенцията за сравнителната степен на кредитен риск на дружествата в границите на България. При анализа се оценява способността и готовността на дадена компания да погасява финансовите си задължения напълно и навреме.

НАКР е асоцииран партньор на Moody’s Investors Service и рейтингите, които присъжда, се изготвят според световно-признатите методологии и практики на Moody’s. Определят се по сравнителна скала от bgАаа (най-висок рейтинг) до bgС (най-нисък).

Свързани компании:

Куантум Дивелопмънтс АДСИЦ(QUAD)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:52 | 06.09.22 г.
fallback