fallback

Преглед на печата за 21 ноември

07:55 | 21.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Промените в Закона за Черноморието

в. Дневник

Приетият с безпрецедентно отлагане с половин година Закон за черноморското крайбрежие ще бъде променен още преди да влезе в сила. Единият предлог е, че заради отлагането трябва да се удължат "служебно" изтичащите концесии на плажовете. По-интересно обаче е решението на министерството на регионалното развитие около 100 плажа да бъдат прехвърлени като отговорност на общините, вместо да се дават на концесия. По думите на зам.-министъра Савин Ковачев около 100 плажа щели бъдат предоставени на местната власт за безвъзмездно и безсрочно управление. Това ще рече, че общините ще могат да правят каквото пожелаят с тях. Като се знае за интересите по морето, не е трудно да се досетим какво ще последва.

Три нови препоръки на Брюксел ще влязат в договора за "Тракия"

в. Дневник

Към договора за магистрала "Тракия" ще бъде добавен нов анекс, който отчита последните препоръки на Евростат и на Европейската комисия за концесията, съобщи във вторник зам.-министърът на регионалното развитие Савин Ковачев. Новият анекс ще съдържа три клаузи. Първата от тях е, ако трафикът по магистралата е по-нисък, държавата да не покрива повече от 50% от приходите на концесионера. Втората е при частично или напълно затваряне на магистралата заради авария или лошо време да няма заместващи плащания за този период.

Осъдиха хлебари за картел

в. Стандарт

Хлебари са завишили цените след тайно споразумение през 2003 г. Това постанови Върховният административен съд на петчленен състав. Магистратите потвърдиха наложената санкция за картелно споразумение от Комисията за защита на конкуренцията от 155 хил. лв. С тази сума през 2002 г. хлебари от Южна България са наказани за уговорка помежду си за цените на белия и типов хляб от 700 г.

"Хилд": Продължаваме дейността си, предстои да решим под каква форма

в. Дневник

"Хилд" продължава дейността си в България, като ще се съобрази с новите законови изисквания пред дейността на компанията, резултат от наскоро приетите поправки в Кодекса за застраховането, обяви изпълнителният директор на "Хилд" Диляна Георгиева. Акционерите на компанията обаче все още не са решили каква промяна ще предприемат, за да се съобразят с новата нормативна среда.

Пловдивският панаир стана спонсор на "Ботев"

в. Дневник

Международният пловдивски панаир стана основен спонсор на футболния отбор от А група "Ботев" (Пд). Договорът, който беше подписан във вторник, е за срок от една година. Изпълнителният директор на панаира Георги Гергов обяви, че споразумението е на стойност 500 хил. лв. "Контрактът между двете страни е за период от 12 месеца. Ако сътрудничеството е успешно, ще го продължим", заяви пред радио "Дарик" президентът на "Ботев" Димитър Христолов.

Батак преобърна политиката на ВАЦ в България

в. Сега

Кампанията на "24 часа" и "Труд" срещу изследването на изкуствоведката Мартина Балева и австрийския й колега Улф Брунбауер за Баташкото клане предизвика рязка промяна в досегашната политика на германския концерн ВАЦ, чийто собственост са двата вестника. "ВАЦ въвежда по-строг контрол на медиите си в Източна и Югоизточна Европа", предадоха вчера немските медии. Седем месеца след скандала, свързан с Батак, ръководството на концерна в Есен разпространи съобщение, в което "се разграничи от националистически обагрената кампания, водена от някои български медии, между които "24 часа" и "Труд".

Старите таксита се завръщат на пазара

в. Сега

Транспортното министерство обмисля да премахне или смекчи изискването за определена възраст от колите, които се използват за таксита. Решението е взето под натиска на надигащата се протестна вълна от таксиметрови водачи, предимно от Варна, които се заканиха онзи ден да блокират столицата. Предложението е да отпадне изискването новорегистрираните като таксита коли да са произведени максимум преди 5 години. То бе вписано в Закона за автомобилните превози миналата година, но влезе в сила на 18 ноември т.г. Предложението сега е текстът да се промени и изискванията да станат технически и екологични.

Скандал в парламента за облагането на хазарта

в. Новинар

Разгорещен дебат предизвикаха вчера промените в Закона за корпоративното подоходно облагане в частта, която предвижда как да се облага хазартната дейност. Предложените промени от финансовото министерство предвиждат от догодина хазартната дейност да се облага с 10% върху приходите, намалени в изплатените печалби. Досега хазартът се облагаше с 10% върху целите приходи.

"СЕП България" е готова със системата за мобилни плащания

в. Дневник

"СЕП България" вече е изградила технологично системата си за електронни разплащания през мобилен телефон, каза управляващият директор на компанията Атанас Шарков. Дружеството получи от БНБ лиценз за системен оператор на платежна система и стана първият в България частен оператор на електронни услуги. Централната банка е одобрила и общи публични операционни правила за новото платежно средство - "мобилно плащане", с което го превръща в законен платежен инструмент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:51 | 27.08.22 г.
fallback