fallback

Експерти: Ядрената енергетика у нас няма алтернатива

Изграждането на газопроводите Набуко и Южен поток само ще допринесе за диверсификацията и сигурността на енергийните доставки

16:35 | 20.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Ядрената енергетика в Европа и в България няма алтернатива, заяви зам.-министърът на икономиката и енергетиката Галина Тошева в презентацията си по време на 10-ия Икономически форум на Централноевропейската инициатива, който се провежда с медийното партньорство на Investor.bg.
След затварянето на трети и четвърти блок на АЕЦ Козлодуй страната ни трябва да изгради двата реактора на АЕЦ Белене и си е поставила индикативна цел до 2020 г. 20 на сто от електроенергията в страната ни да се получава от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), посочи Тошева.
По думите й изграждането на газопроводите Набуко и Южен поток само ще допринесе за диверсификацията и сигурността на енергийните доставки. Тя припомни, че България се е включила и в проектите за изграждане на нефтопроводите Бургас-Вльора и Бургас-Александруполис.
Предизвикателствата, които стоят пред енергетиката в България, са развитието на енергийния пазар, диверсификацията на доставките и успешното изпълнение на започнатите проекти.
От италианската фирма Ени и от ОМV Gas отбелязаха, че потребността на Европа от природен газ до 2030 г. непрекъснато ще расте, което означава, че ще е полезно по възможност и изграждането на повече газопроводи, така че да се транзитира природен газ не само от Русия, но и от Каспийския регион, Иран, Ирак и Египет.
Беше посочено голямото значение за Европа от изграждането на газопровода Набуко, който би трябвало да бъде готов изцяло до 2018 г., а първата му фаза – до 2014 г. Той би могъл да пренася от Азия, по-специално от Иран и Ирак, 28 млрд. куб. м природен газ годишно.
От ръководството на Националната електрическа компания (НЕК) посочиха, че за периода 2000-2006 г. 45 на сто от произведената у нас електроенергия е била от топлоелектрически централи (ТЕЦ), 44 на сто - от атомни електроцентрали (АЕЦ), а 11 на сто - от водноелектрически централи (ВЕЦ). От началото на тази година до момента разпределението е 59 на сто от ТЕЦ, 7 на сто от ВЕЦ и 34 на сто – от АЕЦ. След изграждането на АЕЦ Белене, т.е. след 2015 г., се предвижда разпределението да бъде съответно 47 на сто от ТЕЦ, 38 на сто – от АЕЦ, и около 15 на сто от ВЕИ, включително ВЕЦ.
Между най-големите проекти от електроенергетиката, които предстои да бъдат завършени през следващите години, са рехабилитацията на ТЕЦ Марица Изток и изграждане на нова мощност от 600 мегавата в централата, а през 2009 г. - пускане в действие на ВЕЦ Цанков камък. Във връзка с изграждането на АЕЦ Белене капиталовите разходи на НЕК, които сега са минимални, значително ще нарастат, подчерта изпълнителният директор Мардик Папазян.
От Булгартрансгаз ЕАД посочиха, че започва строителството на отклонение от централния газопровод към Силистра с дължина 80 км, което би трябвало да приключи в края на 2010 г. Финансирането ще се извършва както със собствени средства, така и със средства от Фонд Козлодуй. От дружеството посочиха, че в момента съществуващата мрежа в страната, както и транзитната газопреносна мрежа са напълно достатъчни. По предварителни изчисления тази година потреблението на газ в страната ще бъде 3,3 млрд. куб. м, а следващата – 3,5 млрд. куб. м. Общият пренос на природен газ през страната ни за тази година се очаква да бъде 17,1 млрд. куб. м, а през следващата – 17,5 млрд. куб. м.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:24 | 05.09.22 г.
fallback