fallback

Преглед на печата за 20 ноември

08:14 | 20.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Само акции от енергийния холдинг ще се пуснат на борсата
в. Дневник
Акции от бъдещия енергиен холдинг, който се очаква да бъде създаден през 2008 г., ще бъдат пуснати на Българската фондова борса и на някоя от международните. Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Холдингът ще обедини мини "Марица-изток", ТЕЦ "Марица-изток 2", АЕЦ "Козлодуй", НЕК и "Булгаргаз холдинг". До края на годината консултантът на министерството ще е готов с оценката на новата структура. Неотдавна главният изпълнителен директор на "Булгаргаз холдинг" Любомир Денчев обяви, че амбицията на холдинга е до две-три години да се пуснат 20-30% първо на българската борса, а на следващия етап пакетът да бъде увеличен и да се предложи и на лондонската борса.
Търговската борсова система Xetra се срина за час
в. Дневник
Търговията през Xetra, търговската платформа, която ще се използва от догодина и на Българска фондова борса, e била спряна за час вчера - от 09:43 до 10:45, съобщи FT Deutschland.
"Дойче бьорзе", собственик на търговската платформа, обосновава прекъсването в търговската сесия на борсата във Франкфурт с технически проблеми. След възобновяването на търговията DAX е бил 7600 пункта, а преди прекъсването – 7623
Депутатите раздвоени за забраната за плащане на имоти в брой
в. Сега
Идеята да се забрани плащането на сделки за имоти с пари в брой предизвиква противоречиви отзиви в парламента, установи анкета на в. "Сега". Повечето депутати одобряват покупките на апартамент, къща, парцел да се заплащат задължително по банков път независимо от стойността. Въвеждане на такова изискване бе едно от предложенията на кръглата маса за ограничаване на кеш плащанията, огранизирана от Комисията за борба с корупцията в НС. Не е тайна, че търговията с недвижими имоти и строителният бизнес са царства на сивата икономика и прането на пари по целия свят.
"Когато плащанията минават по банков път, може да се проследи дали разходите съответстват на доходите, върху които са платени данъци. Това ще подпомогне борбата с укриването на доходи и прането на мръсни пари", смята Иван Иванов от ДСБ. Според него е нормално не само имотните, а всички сделки над определена сума - например 10 000 лв., да се плащат само безкасово, а прагът постепенно трябва да се снижава, така че накрая да броим банкноти и стотинки само в бакалиите. "Все повече българи ползват банкомати, картови, разплащателни, депозитни сметки и кредити, дори заплати, пенсии и болнични се получават по банков път, не смятам, че подобна мярка ще ги притесни", смята Иванов. Той напомни, че много по-безопасно и удобно и за двете страни е плащането на по-големи суми да става безналично - така няма опасност парите да бъдат откраднати, да се промъкнат фалшиви банкноти или да стане грешка при броенето.
Класация нареди българите сред най-недоволните
в. Дневник
Българите не харесват личния си живот, смятат, че положението в страната се влошава, но същевременно вярват, че след пет години то ще се подобри. Това сочи проучване на изследователския център "Пю" във Вашингтон, извършено в 47 държави, съобщи радио "Дойче веле".
Само 17% от анкетираните в България са доволни от живота си, показват резултатите. Половината смятат, че положението им е средно добро, а близо една трета - че е много лошо. Свръхнедоволните са два пъти повече, отколкото удовлетворените. Заедно с италианците българите се различават от останалите нации по убеждението, че спрямо 2002 г. сега са много по-зле. В същото време 43% са оптимисти, че следващите пет години ще им донесат по-добър живот. Авторите на проучването коментират, че като цяло в бързо развиващите се икономики оптимизмът за бъдещето е най-силен, но не винаги гражданите на по-богатите държави са и по-доволни.
Хотелиери обещават 10% отстъпка за българи
в. Сега
Председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин заяви вчера, че ще призове всички собственици на хотели - членове на организацията, да намалят с 10% нощувките за българи догодина. Изявлението бе направено по време на старта на кампания, целеща да популяризира курортите ни сред българите.
Според директора на Института за анализ и оценки в туризма Румен Драганов проблемът с високата цена за почивка в България за българите се дължи на факта, че големите чуждестранни туроператори купуват на едро легла - нещо, което не се прави от родните туроператори.
Взимаме по-лесно малки кредити
в. Стандарт
За по-лесен достъп до микрокредити настоява Европейската комисия. Комисарят по регионалната политика Данута Хюбнер представи инициатива за облекчени процедури при получаването на такива заеми най-вече за стартиране на собствен бизнес. Те включват промени в отделните закони на страните членки за улесняване на достъпа до заеми, а също и създаването на европейски фонд за микрокредити. Според изчисления на ръководената от Хюбнер служба средният размер на микрокредитите в ЕС е около 7700 евро. Такива пари се търсят основно от европейци, решили да започнат собствен бизнес в областта на услугите. Според комисаря чрез по-широко раздаване на микрокредити може да се постигнат допълнителни инвестиции от над 6 млрд. евро в икономиката на ЕС.
Таксита отново заплашват да блокират София
в. Новинар
Таксиметровите шофьори възнамеряват за пореден път да блокират столицата, ако Комисията по транспорта не внесе за разглеждане в Народното събрание направените от тях предложения за промени в Закона за автомобилните превози. Това заяви вчера Димчо Иванов, зам.-председател на Националната федерация на таксиметровите водачи в България. Шофьорите поискаха от депутатите таксиметровият превоз да се извършва от лица, чиито автомобили са одобрени от легитимна браншова организация, която да организира и шофьорските им курсове.
По думите на Иванов зам. транспортният министър Георги Петърнейчев е уверил представителите на федерацията, че предложенията им са приети на първо четене от парламентарната комисия, но повечето от депутатите даже не били запознати с исканията.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:10 | 08.09.22 г.
fallback