fallback

Украйна въвежда облекчен визов режим за българи от 2008

Украйна очаква разширяване на стопанските връзки между двете страни

15:48 | 19.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

От началото на 2008 година Украйна въвежда облекчен визов режим за влизане на българите, премахва визите за постоянно живеещите там българи и предлага да получи подобни визови преференции от България до влизането й в Шенгенската зона, съобщи в Русе извънредният и пълномощен посланик на Украйна Виктор Калник, цитиран от БТА.
Украйна очаква разширяване на стопанските връзки между двете страни, особено след като предстои присъединяването й към Световната търговска организация и договор с Европейския съюз, каза посланикът.
Украинският пазар е огромен и изгоден за българските инвеститори, но не е ползван досега поради неговата затвореност, каза Виктор Калник. Той обясни, че новото правителство, което ще встъпи в длъжност тази седмица, ще премахне многото външнотърговски ограничения и ще отвори пазара си.
Украйна е изгодна за българските предприемачи и защото от нея се влиза безпрепятствено на пазарите на Азербайджан, Молдова и Грузия, допълни посланикът.
Интересите на Украйна у нас са за участие в строежите и поддържане на енергетиката, железопътното модернизиране, инфраструктурните обекти и други отрасли.
Виктор Калник подчерта, че над 250 000 българи живеят в Украйна.
В края на октомври ЕС поиска от Украйна да отмени визовия режим за гражданите на България и на Румъния, тъй като двете страни вече са членки на евросъюза и към техните граждани отношението трябва да е същото както към другите страни от ЕС при влизането им в Украйна – т.е. да се ползват от безвизов режим.
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:33 | 07.09.22 г.
fallback