fallback

Откриха терминал и фериботна линия Силистра-Кълъраш

Общите инвестиции, които Алфа финанс до момента реализира в този проект надхвърлят 13 млн. евро

14:44 | 19.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Днес официално бяха открити фериботна линия Силистра-Кълъраш и фериботният терминал в Силистра, съобщиха от Дунавски индустриален парк АД, концесионер на съоръженията. На официалното откриване са присъствали министърът на транспорта Петър Мутафчиев и Константин Ненов, председател на Съвета на директорите на Дунавски индустриален парк АД (ДИП), дружество в състава на Алфа финанс холдинг АД.

Фериботният терминал е разположен на площ от 65 189 кв. м и е първата в България концесия на зелено за публична инфраструктура (договор на принципа BOT – построй-експлоатирай-предай). Срокът на концесионния договор е 35 години. Дружеството концесионер Дунавски индустриален парк АД е инвестирало близо 2,5 млн. евро за изграждане на обособения ро-ро терминал. Едновременно с това българската държава е изградила контролно-пропускателен пункт (КПП) и пътната връзка до терминала.

В началото на годината Министерството на транспорта определи чрез конкурс за превозвач по фериботната линия Силистра-Кълъраш дружеството Източно речно параходство ЕООД, дъщерно на ДИП.

Очаква се новата фериботна линия да оптимизира транспортния коридор за трафика на камиони от Турция към Украйна и обратно, както и да улесни транспортните връзки на целия източен регион на България и Румъния.

Едновременно с откриването на фериботната линия Силистра-Кълъраш, ДИП ще стартира и дейността на индустриална зона в Силистра на територия от около 40 хектара. Индустриалната зона разполага с кейова стена от 900 м на брега на Дунав, която през следващите месеци ще бъде оборудена като многофункционално товарно пристанище. Това засега е единственото място по река Дунав, където могат да акостират кораби „река-море”.

Общите инвестиции, които Алфа финанс до момента реализира в този проект – фериботният терминал, транспортните средства и индустриалната зона, надхвърлят 13 млн. евро, съобщават от фирмата. За доизграждането на пристанището и зоната в следващите 2 години се предвижда да бъдат вложени поне още толкова средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:24 | 05.09.22 г.
fallback