fallback

IPO-то на Енемона ще е в понеделник

До 2010 г. Енемона планира да направи още едно увеличение на капитала си, като предвижда делът на свободно търгуемите акции да достигне 25%

13:09 | 19.11.07 г.

Първичното публично предлагане (IPO) на Енемона АД ще се проведе на 26 ноември, понеделник, съобщиха от дружеството.
Заявки за записване на акции ще се приемат от 9 до 16 ч. в деня на IPO-то в офисите на мениджърите на емисията – Елана Трейдинг АД и ОББ АД, а класирането на поръчките ще се извърши на следващия ден, 27 ноември.
Методът на осъществяване на IPO-то е букбилдинг с ценови диапазон, като минималната емисионна стойност на акция е 11 лв., а максималната – 16,8 лв. Съгласно решението на Съвета на директорите на Енемона АД увеличението на капитала ще се счита за успешно проведено, в случай че бъдат записани и изцяло заплатени не по-малко от 1 200 000 броя от новите акции или минимум 60% от общото количество на емисията.
Максималната стойност на набрания капитал при успешно записване на цялата емисия на максимална цена се очаква да бъде 33 600 000 лв. Настоящият капитал на Енемона е в размер на 9 933 600 акции, като при успешно публично предлагане ще се увеличи до 11 933 600 броя акции.
Новите записани 2 000 000 акции ще представляват 16,76% от капитала на компанията. До 2010 г. Енемона АД планира да направи още едно увеличение на капитала си, като предвижда делът на свободно търгуемите акции да достигне 25%.
Стартът на търговията с акции на Енемона на БФБ, при успешно публично предлагане и след извършване на необходимите регистрационни процедури, се очаква в началото на януари 2008 г.
Набраните средства от първичното публично предлагане ще бъдат използвани за финансиране на инвестиционната дейност на дружеството, която включва инвестиции в енергийни проекти на базата на възобновяеми енергийни източници (проект „Енергийно оползотворяване на селскостопанска биомаса в Северна България”, соларни електроцентрали и др.); инвестиции в закупуване на активи, с цел увеличаване възможностите за реализиране на крупни проекти в енергетиката, индустрията и екологията; енергиен проект „Ломски лигнити” – проучване, разработка на проекта и привличане на стратегически инвеститори; рефинансиране на част от дългосрочните задължения на компанията с цел оптимизиране на кредитния портфейл и намаляване на лихвените и валутните рискове за дружеството.
Днес бе публикуван деветмесечният отчет на дъщерното дружество на Енемона – ФЕЕИ АДСИЦ, който показа неконсолидирана печалба за периода от 60 хил. лв. при 149 хил. лв. печалба година по-рано.
 
Интервю с изпълнителния директор на Енемона Прокопи Прокопиев

Свързани компании:

Енемона АД(E4A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:14 | 26.08.22 г.
fallback