fallback

Преглед на печата за 17 ноември

Балтийските държави и България би трябвало да устоят на задаващото се забавяне на икономиките им, защото имат валутни бордове

10:49 | 17.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

МВФ: Валутните бордове в България и Балтика ще устоят на натиска
в. Дневник
Балтийските държави и България би трябвало да устоят на задаващото се забавяне на икономиките им, защото имат валутни бордове, заяви представител на Международния валутен фонд, цитиран от Ройтерс."Виждаме, че валутните бордове са доста стабилни. Според нас най-вероятният сценарий за тези държави е за т.нар. "меко приземяване" (soft landing)". Това коментира Юха Каконен, старши съветник в европейския департамент на МВФ на конференция в Талин при представянето на доклада на фонда с прогнозите за Европа. Той бе ръководител на мисията на МВФ за България през втората половина от управлението на правителството на Иван Костов.
Българските цигари ще поскъпнат шоково от 2010 г.
в. Сега
Шоково поскъпване на българските цигари очаква пушачите от 2010 г. Тогава, освен че ще приключи последният етап от вдигането на акциза за папиросите до европейския минимум, тютюнопроизводителите ще трябва да вдигнат със 150% цената на родния тютюн, който е основната суровина за българските цигари. "От 2010 г. ще бъдем принудени да вдигнем цената на суровия тютюн до 5 лв. за кило", заявиха производители по време на семинар вчера.
 
Причината е, че от 2010 г. България ще трябва да се раздели с досегашните субсидии, които дава на тютюнопроизводителите. Брюксел разреши м.г. те да получават гарантирана минимална изкупна цена от средно 2 лв. за кило плюс премии. След 2010 г. те ще трябва да разчитат само на евросубсидиите, но те се дават само на производители, които имат поне 10 декара, а на това условие отговарят незначителна част от нашите стопани.
 
Брюксел дава пари за софийския боклук
в. Новинар
Европейската комисия ще отпусне средства на България за обработка на боклука в София по линия на Структурния фонд на ЕС. Изграждането на мощности за обработка на софийския отпадък е включено в списъка с големите проекти за изпълнение с пари от Структурния фонд за този период. По повод мощностите ЕК е направила препоръки на България, но окончателният им вариант си остава решение на страната ни. Бюджетът за изграждането им ще зависи от предложението на столичната администрация.
Родителите остават с по-ниски данъци
в. Стандарт
Семейното подоходно облагане да се запази и през 2008 г., но само за хората с по-високи заплати. Тази идея лансира председателят на бюджетната комисия в парламента Румен Овчаров на среща на ръководството на "Коалиция за България" с представители на КНСБ и "Подкрепа".
 
Първоначалната идея беше заради въвеждане на плоския данък семейното облагане да отпадне. А за да се компенсират родителите, ще се вдигнат детските надбавки на 30 лв. месечно. Но такива надбавки взимат само семействата с доход до 220 лв. на човек. Затова червените ще предложат за хората с по-високи доходи да остане семейното облагане.
 
Коалиция за България и синдикатите искат да се запази съотношението 65 на 35 при плащане на осигуровките между работодател и работник. Проектобюджетът предвижда съотношението да се промени на 60 на 40.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:41 | 08.09.22 г.
fallback