fallback

Еколози обявиха новите писти в Банско са незаконни

В разрешителните от МОСВ от 2001 г. се посочва, че ски пистите на Чалин валог трябва да бъдат рекултивирани, а вместо това те са разширени и доизградени

16:30 | 16.11.07 г.

Новите ски писти, път и лифт в местността Чалин Валог над Банско са незаконни, твърдят 17-те природозащитни организации от коалиция „За да остане природа в България”.
В разрешителните от Министерство на околната среда и водите от 2001 г. изрично се посочва, че ски пистите на Чалин валог трябва да бъдат рекултивирани, а вместо това те са разширени и доизградени, уточняват еколозите.
За ски лифт Чалин валог няма решения за Оценка за въздействие върху околната среда, видно от предоставения от Министерство на околната среда и водите списък на издадени разрешителни за ски зона Банско, посочват от коалицията.
На 13 ноември коалиция „Спасете Пирин“ е документирала закононарушенията в местността в присъствието на екип от европейски медии.
На проверка на терен са били и представители на Генерална дирекция „Околна среда” към Европейската Комисия - Андраш Деметер и Ладислав Мико.
Над 12 проекта за нови ски курорти заплашват българските национални паркове, предупреждават еколозите.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:44 | 26.08.22 г.
fallback