fallback

Булгаргаз ще иска около 30% по-висока цена на природния газ от 1 януари

При драстично вдигане на цената на природния газ топлофикациите ще поискат ново увеличение на цената на парното

16:23 | 16.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

По предварителни разчети цената на природния газ за първото тримесечие на 2008 г. трябва да бъде 443,84 лв. за 1000 куб. м без ДДС, което е увеличение спрямо настоящата цена със 111,54 лв. за 1000 куб. м (без ДДС), т.е. с 33,57%, съобщиха от Булгаргаз.
По Закона за енергетиката до 20 дни преди изтичане на всяко тримесечие Булгаргаз трябва да внесе в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) предложение за изменение (или не) на действащите цени на природния газ, като окончателното решение се взима от ДКЕВР.
От Булгаргаз напомнят, че цената на природния газ е в пряка зависимост от цените на алтернативните горива на международните пазари, а от началото на годината цената на мазута е нараснала с близо 120%, на газьола – със 76%, а петролът вече се търгува над 90 долара за барел.
От газовата компания допълват, че ще анализират допълнително потреблението през предстоящите зимни месеци, с оглед по възможност дружеството да предложи за утвърждаване от ДКЕВР увеличение на цената, по-ниско от 33%.
Цената на природния газ за четвъртото тримесечие спрямо предходното се вдигна само с 4%, след като Министерството на икономиката и енергетиката се отказа от дела от печалбата на Булгаргаз, полагащ се на държавата.
От топлофикационните дружества в страната още преди седмици заявиха, че при драстично вдигане на цената на природния газ ще поискат ново увеличение на цената на парното.
Окончателното предложение на Булгаргаз ЕАД за цената на природния газ за първото тримесечие на 2008 г. ще бъде оповестено непосредствено преди внасяне на предложението в ДКЕВР на 11 декември.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:44 | 07.09.22 г.
fallback