fallback

Отново отварят сметището в Суходол, ще се ползва най-много до две години

През пролетта на 2008 г. по всяка вероятност ще бъде обявен търгът за избор на фирма-строител на завод за битови отпадъци в София

14:47 | 15.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Сметището в Суходол, където се съхраняват битовите отпадъци на София, ще бъде отворено отново в началото на декември. Това съобщи след днешното заседание на Министерски съвет зам.-министъра на околната среда и водите Чавдар Георгиев. Предложението е внесено за обсъждане от МОСВ по молба на Столична община.
Изпълняващият длъжността зам.-кмет на София Минко Герджиков обясни пред журналисти, че след геодезически изследвания е установено, че сметището има още свободен капацитет от 480 хил. куб. м, което означава на практика, че може да се ползва още между 18 и 23 месеца. В края на месеца изтича договорът между Столична община и общините Пловдив и Карлово за съхранение на Софийския боклук.
Общината възнамерява в близките месеци да закупи машина за сепариране на отпадъците, чиято цена е между 300 хил. и 800 хил. лева и ще възвърне средствата за закупуването си за около 1 година. Именно посредством разделянето на различните видове отпадъци чрез въпросната машина, 20% от тях (стъкло, пластмаса и др.) няма за се изхвърлят в Суходол и депото ще може да се използва по-дълго.
През пролетта на 2008 г. по всяка вероятност ще бъде обявен търгът за избор на фирма-строител на завод за битови отпадъци в София, обяви Минко Герджиков. Срокът за построяване на завода ще е около две години и половина.
За времето между окончателното затваряне на сметището в Суходол (максимум след 23 месеца) и отварянето на завода за отпадъци, резервните варианти на общината, според Герджиков, ще бъдат ползването на завода за отпадъци в Шишманци, община Пловдив (който ще е готов след около 6 месеца) и евентуалното ползване на депата на съседни общини.
Възможно е да бъдат отпуснати допълнителни средства за подобряване на инфраструктурата на Суходол, казаха пък от МОСВ.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:16 | 15.11.07 г.
fallback