fallback

Държавата ще субсидира по 7 игрални филма годишно

Според настоящите разпоредби всяка година се отпуска субсидия за 5 игрални филма

10:44 | 15.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Всяка година в държавния бюджет ще се предвижда субсидия за Изпълнителна агенция "Национален филмов център", чийто годишен размер не може да бъде по-малък от сумата на средностатистическите бюджети за предходната година съответно на 7 игрални филма, 14 пълнометражни документални филма и 160 минути анимация. Това реши парламентът, приемайки на второ четене промени в Закона за филмовата индустрия, които ще влязат в сила от 1 януари 2009 г.

Според настоящите разпоредби всяка година се отпуска субсидия за 5 игрални филма, 10 пълнометражни документални филма и 120 минути анимация.

Размерът на средствата за държавно подпомагане на филми при условията на копродукция с държави, страни по Европейската конвенция за кинематографската копродукция и с други страни, с които България има сключени спогодби, когато има осигурено финансиране от чуждестранен копродуцент, не може да надхвърля 20 на сто от средствата за филмопроизводство.

Размерът на средствата за държавно подпомагане на филм не трябва да надвишава 50 на сто от бюджета на проекта, а за нискобюджетните филми - 80 на сто.

Държавно подпомагане на български филми, свързани с национални прояви и чествания на събития и бележити творци, ще се извършва по предложение на министъра на културата, като българските продуценти кандидатстват пред ИА "Национален филмов център" на извънредна конкурсна сесия и проектите ще се разглеждат при условията и реда на закона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:37 | 13.09.22 г.
fallback