fallback

С 25% се очаква да намалее износът на млечни продукти догодина

България е на първо място по износ на вино за руските пазари и държи 25 процента от пазарния дял в Русия

17:39 | 14.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Очаква се износът на млечни продукти през следващата година да спадне с около 25 процента, или с около 15-20 млн. долара. Тази прогноза направи председателят на Националната асоциация на млекопреработвателите Михаил Тачев, цитиран от БТА, на откриването на специализираните изложби Месомания, Светът на млякото, БУЛПЕК, Салон на виното, Интерфуд и дринк.

Причината според него е, че 40% от българските пазари са доларови, за сметка на това има увеличение на пазарите в евро. Около 17 хил. тона ще бъде износът на сирена и кашкавали, прогнозира, от своя страна, Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България.

Зоров посочи като основни причини за спада на износа на български млечни продукти - проблемите със суровината, която не отговаря на европейските стандарти за качество.

България е на първо място по износ на вино за руските пазари и държи 25 процента от пазарния дял в Русия, каза Пламен Моллов, председател на Лозаро-винарската камара и зам.-председател на парламентарната група по земеделие. Прогнозите му за следващата година са за запазване на тези лидерски позиции. 585 хектолитра са изнесените бутилирани вина за миналата година, а наливните - 138 хил. хектолитра, каза още Моллов.

Новата наредба за националната млечна квота е готова, информира министърът на земеделието и горите Нихат Кабил. Редукцията на млечните квоти ще бъде около 20 - 25 процента, а не 50, както беше предвидено, посочи той. България подкрепя общото предложение на страните от ЕС за увеличение на квотите с процент всяка година.

Кабил припомни, че България е влязла в ЕС с два пъти по-ниски млечни квоти - 167 хил. тона краве мляко, защото базата, на която е било взето решението за страната ни (през 90-те години) е било, когато по думите му сме били „на дъното“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:18 | 28.08.22 г.
fallback