fallback

Българските мениджъри - големи оптимисти за бъдещето на бизнеса си

Фондовият пазар в България се развива много бързо, като по този показател е изпреварван само от румънския сред шестте изследвани страни от ЦИЕ

15:01 | 14.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Българските мениджъри са много оптимистично настроени относно развитието на собствените им фирми през следващите години, сочи изследването „България 2017 г. - поглед в бъдещето”, направено от Роланд Бергер Стратеджи Консълтанс и Българската агенция за инвестиции. Проучването е проведено между 160 топ-мениджъри от България, Австрия, Хърватска, Полша, Чехия, Унгария.
Според анализаторите основанията за оптимизма са, от една страна, високият икономически растеж на страната (над 6%), а от друга страна – още неотминалата еуфория от присъединяването ни към ЕС. Не е за подценяване обаче фактът, че по размер на брутния вътрешен продукт (БВП) на човек от населението страната ни е на едно от последните места в Европа.
Независимо от това фондовият пазар в България расте много бързо, като по този показател за периода 2000-2007 г. е изпреварван само от румънската фондова борса, според проучването.
Българските мениджъри са оптимистично настроени не само за икономическото развитие на България, но и на страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Тяхната оценка по този показател е „3” (при възможни стойности от „-5” до „+5”), докато за мениджърите от ЦИЕ като цяло тя е „2”. Българските ръководители на фирми са най-големите оптимисти и за развитието на икономиката на ЕС като цяло, докато австрийските мениджъри например са твърде умерени в оценките си за бъдещето на икономиката на ЕС и за перспективите на собствената си държава и фирма.
Според българските мениджъри през следващите 10 години, икономическото състояние на страната ни и на собствените им фирми ще се подобрява с по-бързи темпове, отколкото средното за ЦИЕ и за ЕС.
Изследването отчита, че към момента икономическото състояние на българските фирми е в тясна взаимовръзка с това на държавата като цяло, като очакванията са тази зависимост да отслабне, но да се засили влиянието на ЕС. Българските мениджъри към момента вярват в силната политическа и икономическа интеграция на страната ни към ЕС, докато австрийските поставят под въпрос политическата интеграция, но подкрепят икономическата.
За българския бизнес водещи тенденции в световната икономика са наличието на енергийни ресурси, икономиките на Китай и Индия и човешките ресурси.
За разлика от други изследвания, според настоящето дори и след 10 години България ще е на едно от последните места в Европа по ниво на производителността на труда и по заплащане на работен час – като се прави уточнението, че при рязко увеличение на сегашните темпове на нарастване на производителността това положение ще се подобри.
От допитването става ясно, че що се отнася до международните пазари нашите мениджъри виждат потенциал за развитие в посока главно Русия, Украйна, ЦИЕ и в по-малка степен – Западна Европа. Към момента повечето български фирми разчитат главно на вътрешния пазар, както е и в другите страни от ЦИЕ, освен Австрия.
Като основни насоки за повишаване на БВП и растежа на производителността, българските мениджъри виждат въвеждането на иновациите и намирането на нови клиенти, като от промените в най-голяма степен ще бъдат засегнати фирмите от сферата на инфраструктурата и услугите.
Що се отнася до ролята на държавата за развитие на икономиката, родните бизнесмени смятат, че тя трябва да се съсредоточи главно върху развитието на инфраструктурата и подобряване на образованието.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:11 | 01.09.22 г.
fallback