fallback

МДААР отхвърли обвиненията на АПИС за незаконно обявена процедура

Министерството изразява учудването си от необоснованите коментари на доставчик, който е евентуален участник в същата процедура

17:10 | 12.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Министерството на държавната администрация и административната реформа научи от пресата днес за отворено писмо на дружество “Апис” срещу обявената процедура за доставка на справочно-информационна система за нуждите на държавната администрация и други бенефициенти, пише в изявление на сайта на министерството.
Министерството не приема отправените обвинения в незаконосъобразност на обявената процедура и изразява учудването си от необоснованите коментари на доставчик, който е евентуален участник в същата процедура.
По отношение на обвиненията от страна на АПИС за липса на мандат за провеждане на централизирана поръчка от министерството се аргументират, че никъде в Закона за обществените поръчки не е забранено възложителят да плаща със собствения си бюджет за централизирани доставки - напротив, в обявлението на Агенцията за обществени поръчки има графа с две опции за вида на доставката - „централизирана" или „по места". Училищата са включени в доставката като евентуални бенефициенти на абонаментите за тази система. Те нямат задължения по тази доставка, още по-малко тежестта да я заплащат.
Процедурата е за сключване на рамково споразумение именно, за да се похарчат средства за закупуване единствено на необходимите количества от абонаментите - при нужда, с фиксираните цени и определените вече условия, ще бъдат поръчани нови количества. От министерството подчертават, че в новата процедура поръчваните количества са по-малко в сравнение с тези, които се ползват сега.
За процедурата няма предварително обявление, защото то не е задължително, се казва в отговор на обвиненията на АПИС, че не е публикувано предварително обявление в „Държавен вестник” (което по ЗОП е задължително при поръчки за над 450 хил. лв., според АПИС).
АПИС сезира днес днес Комисията за защита на конкуренцията за решението на министъра на държавната администрация Николай Василев да открие търг за доставка на Справочна информационна система (СИС) за нуждите на държавната администрация. Стойността на централната поръчка е близо 3,5 млн. лв, което е видно от размера на гаранцията за участие в търга – 35 000 лв., се казва в съобщението. От фирмата коментират, че централизираният избор на доставчик на СИС налага на държавната и общинската администрация да използват определен продукт, без това изобщо да е необходимо. Според АПИС също така министърът на държавната администрация няма правомощия да извършва доставки за останалите ведомства и органите на местната власт, освен ако не е оторизиран изрично за това с решение на Министерския съвет.
В кръга на ползвателите на СИС се включват и 600 училища, които не са част от системата на държавната администрация. Учителите и директорите не са държавни служители, следователно министърът на държавната администрация не е компетентен да провежда обществени поръчки за техните нужди, се казва още в писмото на АПИС.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:19 | 31.08.22 г.
fallback