fallback

Стартира ОП Техническа помощ, нараства готовността за еврофондовете

Ресурсът на ОПТП за периода 2007-2013 г. е общо 56,82 млн. евро, като средствата от ЕС са в размер на близо 48,3 млн. евро

15:49 | 12.11.07 г.
Автор - снимка
Създател

Официалният старт на Оперативна програма „Техническа помощ” (ОПТП) беше даден днес от министъра на финансите Пламен Орешарски. Програмата беше окончателно одобрена от ЕК на 7 ноември.
Управляващият орган на Оперативна програма „Техническа помощ” е Министерството на финансите. Програмата се съфинансира от Европейския фонд за регионално развитие. Ресурсът на програмата за периода 2007-2013 г. е общо 56,82 млн. евро, като средствата от ЕС са в размер на близо 48,3 млн. евро, останалото е национално съфинансиране.
ОПТП има за цел да гарантира функционирането на надеждна единна информационна система за управление и наблюдение на структурните инструменти. Освен структурите на централно ниво - централно координационно звено, сертифициращ и одитиращ орган, които са бенефициенти на ОПТП, от изпълнението на мерките ще се възползват също регионалните и местни органи на управление и всички административни структури и организации, участващи в изпълнението на структурните инструменти.
Готовността на бенефициентите у нас за усвояване на структурните и кохезионния фонд нараства, сочи представеното днес изследване на социологическа агенция МБМД. Нагласите вече са прераснали в конкретни действия за разработване на проекти за кандидатстване - 50% от неправителствените организациии (НПО) и 68% от местните власти или вече имат разработен проект, или го разработват в момента.
Според изследването (направено през първата седмица на ноември), в което участват представители на НПО, 150 представители на местната власт, 60 консултантски организации и 100 журналисти, готовност за усвояване на еврофондовете заявяват 79% от НПО и 76% от местните власти. Повишава се и делът на оптимистите по отношение на очаквания ефект от еврофондовете върху българската икономика.
Като основна трудност пред бенефициентите към момента се определя липсата на практическа информация и в тази връзка се изтъква нуждата от обучение във връзка със структурните фондове, най-вече в областите “Финансиране на проекти” и „Провеждане на тръжни процедури”.
Участниците в изследването посочват като най-предпочитаната за кандидатстване оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” (69% от всички бенефициенти), следвана от “Регионално развитие” (60%), „Административен капацитет” (47%), „Околна среда” (40%), “Конкурентноспособност” (25%), и “Транспорт” (12%).
Най-предпочитани (и използвани) източници на информация за структурните фондове, според проучването, са интернет, инфоцентровете, ресорните министерства и семинари и обучения.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:16 | 03.09.22 г.
fallback